Fasulyemin ikisinde ballık ve bunlara gelen çok sayıda karınca vardı. Danıştığım ziraatçi 5 tl. ye bir kutu ilaç verdi ve 2 litreye bir çay kaşığı koyun püskürtün fidana dedi. İlacı aldım ama kullanmadım.
Bir önceki hafta gene bahçenin bir yerinde olağanüstü bir karınca trafiği görmüş ve ilaç niyetine yolları üzerine seyreltilmiş klorak ( çamaşır suyu) püskürtmüş ve anında karınca trafiği kesilmişti. Bunu hatırladım ve fidanın ikisine de gene seyreltilmiş klorak püskürttüm, bu hafta her iki fidanda da zararlılar yok olmuştu.
Klorakla ilişkimi başlatan olay ise kaza ile gazyağ dökülen yerden bahçemin gediklisi komşumun köpeğinin kaçması oldu. Bu hayvan kokudan bu kadar rahatsız olduysa haşerata da önlem olacak koku bulayım dedim ve seyrelttiğim klorağı ev çevresine, pencere içlerine püskürtmeye başladım. Sanki önceki yıllara göre bir azalma oldu haşeratta mesela çok örümcek gelirdi pencerelere gelmez oldular, sinek hiç görünmedi.
Ben denemelere devam edeceğim. Klorak şehir sularının dezenfektesinde dahi kullanıldığına göre, aşırıya kaçmamak şartıyla (neticede kimyasal) kullanmakta sakınca olmaz diyorum.
|