üstadların görüşünü almadan ben giriş yapayım bu sorularla ilgili;
Sayın tunahanCoc ve Sayın Game Ower; öncelikle aramıza hoşgeldiniz;
Forumda bahsi geçen hesaplama yöntemleri oldukça karmaşık bir şekilde anlatılmış olup forum içerisinde fazlaca dağınık olarak bulunmaktadır. yukarıda kısaca açıklamaya çalışmıştım ****** yetersiz kalabilir bidaha inceleyip anladığınız bir şey olursa ben seve seve yardımcı olurum. sorularınıza gelecek olursam ppm: bir litre çözünen de bulunan çözelti miktarını ifade eder (20 ppm NaCI denirse; 1000 ml saf su içinde 20 mg NaCI var demek) ve hesaplamalarda kullanılan bir birimdir. Birde yetiştirme teknikleri içerisinde kullandığımız besin solüsyonumuzu hangi sıklıkta değiştirmemiz gerektiği söylenemez, değişim zamanını ve miktarını bitkimizin fiziki durumuna göre, hava sıcaklığına göre ve solüsyonumuzun Ec oranına göre kendimiz tespit etmeliyiz. Yani havalar sıcak olduğunda solüsyonumuzda buharlaşma ile su kaybı olacağından ve bitkimiz terleme ile su kaybedeceğinden dolayı solüsyonumuzun Ec si her geçen süre artacaktır yani solüsyonun başta Ec si istenilen seviyede olsa dahi terleme ve buharlaşma ile su kaybı azalacağından Ec oranı artacaktır ki buda bitkimizi kısa sürede sitrese sokacaktır ve bitkimizde kısa sürede kurumaya hatta ölümlere sebep olacaktır.
|