View Single Post
Eski 19-07-2015, 12:31   #9
YasinKısa
Ağaçsever

YasinKısa's Avatar

Giriş Tarihi: 09-08-2014
Son gönderilerimde kabak, salatalık ve kavun gibi bitkilerimde meyve tutunmama veya tutunan meyvelerin gelişemeden kısa sürede çürüyüp dökülmesi sorunum olduğundan bahsetmiştim. Konuyla ilgili kalsiyum eksikliğini neden olarak görüp buna ilişkin deniz kabuklarını öğüterek sirke ile kimyasal reaksiyona tabi tuttuğumu ve bitki toprağına karıştırdığımı yazmıştım.

Bunun yeterli olmayabileceğini düşündüğümden, nalbura gidip 1 kg sönmemiş kireç aldım. Başta yukarıda bahsettiğim sorunlu bitkiler olmak üzere, mildyö hastalığı (domatesin meyvesinin olgunlaşma evresinde alt kısmından çürümesi ve/veya kahverengi kabuklaşması) olasılığına karşı domateslerimin altına da bunu birer ikişer mala kattım.

Sonuç bence başarılı, zira 3-4 gün içinde bitkiler olumlu yanıt vermeye başladılar, örneğin, yukarıdaki resimlerde sürekli çürüyüp dökülen top kabak bitkisinin bir sonraki meyvesi aşağıdaki forma erişti:

Name:  IMG_0842.jpg
Views: 387
Size:  70.4 KB

Keza yetiştirmeyi çok arzu ettiğim portalakal kavun da meyve tutumuna başladı:

Name:  IMG_0844.jpg
Views: 359
Size:  61.2 KB

Dolayısıyla kabak, salatalık veya kavun bitkilerinde benimle benzer problem yaşayan tüm dostlara sönmemiş kireç ile topraktaki kalsiyum eksikliğini gidermeyi ve sonuçları izlemeyi öneriyorum. Bitkiye zarar vereceğini düşünerek kireci az uygulamayın, 25 lt'lik saksıya 5-6 yemek kaşığı koyabilirsiniz. Domatesleriniz bakımından da kalsiyum eksikliği halinde uygulama yapmanızı şahsen öneririm. Çekiniyorsanız sadece bir bitkinize uygulayın, sonuç olumlu ise uygulamayı diğer bitkilerinize de yayın.

Kolay gelsin.

YasinKısa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön