View Single Post
Eski 15-07-2015, 13:38   #726
b.karaer_50
Yeni Üye

b.karaer_50's Avatar

Giriş Tarihi: 20-02-2012
Makro Besin Elementleri; Azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, kükürt, oksijen, hidrojen, karbon
Mikro Besin Elementleri; klor, bakır, demir, mangan, molibden, çinko, bor
Diğer; Nitrik asit ve Silisyum
Hazırlayacağımız çözeltinin; seyreltme oranı: 1/20 (1 lt solüsyon-20 lt su), stok çözelti tankı:10lt(yani 10 ltre su tanklarında hazırlanacak solüsyonumuz ve bu 10 lt solüsyonda bize toplamda 200 litre kullanıma hazır bitki besin solüsyonu sağlar.
Formüller:
Mg/L=(mmol/L)*moleküler ağırlık demektir.
Atom ağırlığına örnek; O=16,0 H=1,0 N=14,0 S=32,1….. periyodik cetvelden bulursunuz
Moleküler ağırlığa örnek= NO3 ünki: (N=14,0)+(3O=48,0)=62,0 dır. Vb….
Kullanılacak gübrenin moleküler ağırlığı biliniyor buna göre
G1=(Gma * Ek) / (Ema) G2= (G1) * (1/1000) * (S.O.) * ( T.H.)
G1= final çözeltisinin içermesi gereken gübre miktarı (mg/L)
Ek= Elementin konsantrasyonu
Gma= Gübrenin toplam moleküler ağırlığı
Ema= Elementin moleküler ağırlığı
G2= Stok çözelti tankına atılacak miktar= (g)
S.O. Seyreltme oranı (biz belirliyoruz ve ben 1/20 aldım)
T.H.= Stok çözelti tankı hacmi (ben 10 litre aldım, 2 ayrı stok tankı olacak ve güneş geçirimsiz olacak)
Not: Ek= elementin konsantrasyonu olup bitkinin isteğine göre belirlenir.
E2k= (G1* Ea) / (Gma)
E2k=2. Elementin stok tankına giren miktarı (azotlu gübreler için için kullanılan formüldür, azot en son hesaplanır çünkü örneğin fosfat kaynağı olarak seçtiğimiz di amonyum fosfat, Potasyum kaynağı olarak seçtiğimiz potasyum nitrat, kalsiyum kaynağı olarak seçtiğimiz kalsiyum nitrat gibi gübrelerde ana elementin yanında ekstra azot da gelecektir bu gelen miktar tek tek hesaplanıp en son azot miktarından düşülerek tekrar bir azot oranı hesaplanır)
G1= final çözeltisinin içermesi gereken gübre miktarı (yukarıda formülü ve örneği var)
Ea= Elementin Atom Ağırlığı (örnek Azot(N)=14 tür)
Gma= Gübrenin (Toplam bütün elementlerin tek tek moleküler ağırlığıdır( H2O= 18 dir vb.)

Bitkilerin makro ve mikro besin maddesi ihtiyaçları (yaklaşıktır ve domates bitkisi için söylenmektedir) stok tankında olması gereken miktarlar
AZOT= 150-250 mg/L olmalı
Fosfor= 30-50 mg/L
Potasyum= 250- 350 mg/L
Kalsiyum= 150-200mg/L
Magnezyum=30-70 Mg/L
Kükürt= 50 mg/L
Bor= 0,2-0,4 mg/L
Bakır= 0,01-0,1 mg/L
Demir=2-3 mg/L
Mangan= =0,5 mg/L
Molibden= 0,05 Mg/L
Çinko= 0,05-0,1 mg/L