Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mbordinc
Sn.Haykırış;
Anglo Nubian keçilerinin meradan yararlanma,döl tutma,oğlaklarının yaşama gücü,hastalıklara direnci hakkında deneyimlerinizi paylaşabilirmisiniz?
Selamlar,teşekkürler.
|
Gözlemlediğim kadarıyla özetlemeye çalışıyım. Öncelikle Saanen keçisi beslemediğim için kıyaslamayı Halep keçisine göre yapacağım. Saanen keçisi beslemedim fakat arkadaşlarımdan gördüğüm kadarıyla onunla da objektif bir şekilde kıyaslama yapmaya çalışıyım.
Meradan yararlanma konusunda Halep keçisi daha başarılı olduğunu söyleyebilirim.
Döl tutma konusunda Nubian keçisinden memnunum. Tercih etmemde ki sebeplerden birisi de budur.
Nubian oğlakları Halep oğlaklarına göre daha küçük ve cılız doğuyor. Bu konuda Halep keçisinin üzerine tanımam. Nubian oğlakları evet cılız doğuyor ama hayata tutunuyorlar. Halep oğlağı ise doğumdan kaynaklanan avantajla daha hızlı büyüyor ve gelişmesi daha iyi oluyor. Nubian oğlakları sonradan Halep oğlaklarını yakalıyor.
Hastalıklara direnç konusunun çok önemli olduğunu herkes bilir. Nubian keçisinin ise hastalıklara karşı olan direnci beklediğimden çok daha iyi.
Meme yapıları bakımından Halep geri planda kalıyor. Koltuk meme yapısına sahip olan Nubian ve Saanen keçisi merada oluşabilecek yaralanmalardan korunabiliyorlar. (Taş,çalı vs.)
Süt kalitesi bakımından Saanen keçisi maalesef çok başarısız. Nubian keçisiyle kıyaslanamaz bile. Nubian keçisi yağlı süt verirken Saanen keçisi su gibi süt veriyor. Kalite yönünden değil de verim yönünden incelersek Saanen birinci olur fakat Nubian da Saanen keçisini aratmaz.
Nubian keçisinin olumsuz yönü sürü yönetimidir . Çok dağınık hareket ediyorlar. Otlarken geniş alanlara yayılıyorlar. Kapalı bir merada sıkıntı olmaz ama açık bir alanda çoban yayacaksa çobanı oldukça yoracaktır.
Benim görüşüme göre sıralama yaparsak Nubian, Halep, Saanen derim.
Herkesin kendi tercihidir ben Saanen keçisini bizzat beslemedim ama etrafımdakilerden gözlemlediğim kadarıyla böyle düşünüyorum. Tabi birde ne amaçlı beslediğiniz önemli. Tamamen ticari amaç güdüyorsanız Saanen ilk tercih olarak değerlendirilecektir.
Ben neden Nubian tercih ediyorum.
Süt kalitesi ve oğlak verimi çok çok iyi, güçlü ve kaslı yapılarıyla hemen dikkat çekiyorlar. Hastalıklara karşı olan direnci beni zor durumda bırakmadı. Tüylerinin çok kısa olması bit,pire mücadelesinde etkili oluyor.
Nubian keçisinin olumlu özelliklerini bir kenara bırakırsak hareketli olmaları, güçlü ve kaslı yapılarına rağmen zarif hareketleri beni cezbediyor. Yani benim tavuğum güzel olsun yumurtlamasa da olur.
Kaldı ki hem verimli hem de güzeller.