View Single Post
Eski 12-07-2015, 04:03   #25
asiltürk
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 27-06-2015
Elimdeki jeller henüz bitmediği için mikrodalgada eritip kullanıyorum. yeniden yaptığım ekimlerde bu sefer daha yoğun çamaşır suyuyla ve tween 20 damlatarak plastik kapları steril ettim. orkide ve çiçek tohumlarınıda steril ettim. havayı çok steril etmedim.daha dikkatli davranarak steril kapların ağzını tohum eker ekmez hemen kapattım.kapların yüzeylerini ve ellerimi sprey yüzey dezenfektanlarıyla dezenfekte ettim.Çimlenen tohumun orkide tohumu olduğundan emin değilim ama internetten değişik firmalardan 5-6 çeşit orkide tohumu aldım. çimlenen tohumuda mor orkide diye almıştım. bu sefer dezenfeksiyona daha özen gösterdim. sadece çamaşır suyunu ne kadar seyreltmem gerektiğini bilmiyorum.çünkü bütün çamaşır sularında % 5 sodyum hipoklorür var. Ayrıca tohumları dezenfekte edip besiyerine ekince yoğun fenolik eksüdasyon oluştu. Bu eksüdasyonun neden oluştuğunu bilmiyorum. eksüdasyona karşı aktif kömür ve askorbikasit öneriliyor. aktif kömür parçacıkları kullanmıştım ama bunlar jel içinde hem erimedi hemde homojen dağılmadı dibe çöktüler. fenolik eksüdasyonu aktif kömür absorbe etmesi gerekirdi. f. eksüdasyonun çimlenmeye nekadar zararı olur bilemiyorum.Bu seferde başarılı olamazsam bayrandan sonra yeniden ve daha dikkatli bir toz karışımı hazırlayacağım

asiltürk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön