View Single Post
Eski 10-07-2015, 14:57   #29
sinbas
Ağaç Dostu
 
sinbas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2012
Şehir: BURDUR
Mesajlar: 1,291
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
NeemAzal®–T/S

Organik Böcek ve Kırmızı örümcek İlacı

Doğal böcek ilacıNeemAzal®–T/S, Trifolio–M GMBH tarafindan geliştirilmiş doğal bir böcek ve kırmızıörümcek ilacıdır.

NeemAzal®–T/S;

Yaprak bitleri,
Beyaz sinekler,
Yaprak galeri sinekleri,
Thripsler,
Patates böceği,
Elma pamuklubiti,
Kabuklubitler,
Unlubitler,
Cicadellidler,
Noctuidler,
Coleopterler,
Ağ kurtları,
Amerikan Beyaz Kelebeği,
Çam kese tırtılı,
Doğu meyve güvesi,
Zeytin sineği,
Kiraz sineği,
Yaprak bükenler,
Yaprak galeri güveleri,
Akarlar (Kırmızıörümcekler)

gibi 200'den fazla bitki zararlısının mücadelesinde mükemmel etkilidir. Dünyanın değişik yerlerinde yapılan biyo–etkinlik çalışmaları sayesinde kontrol altına alınabilen böcek ve kırmızıörümcek sayısı giderek artmaktadır.

Etki ŞekliNeemAzal®–T/S,

tropikal Neem ağacı (Azadirachta indica A. Juss) çekirdek özünden elde edilen "Azadirachtin A" aktif maddesini içerir. Aktif madde yapraklara sızar ve bitkide kısmen sistemik olarak dağılır; zararlı böcekler beslenme sırasında ağız yoluyla (emerek veya ısırarak) bu aktif maddeyi alırlar. Etkilenen zararlıların beslenmeleri ve kabuk değiştirmeleri durur. Aynı zamanda üreme kabiliyetlerinde azalmaya ve kısırlığa neden olur.

NeemAzal®–T/S'nin özel bir etki şekli vardır. Böceğin beslenmesini ve bitkiye zarar verme işlemini durdurur. Fakat ani etki göstermesi beklenmemelidir. İlaçlamayı takip eden birkaç saat içinde böcekler etkisiz hale gelir ve birkaç gün sonra zararlı yoğunluğu daha fazla çoğalamadığından yok olur.

NeemAzal®–T/S'nin etki şeklinin yavaş olması nedeniyle, etkisinin değerlendirilmesi uygulamadan ancak 7-10 gün sonra yapılmalıdır. Dğerlendirme yapılırken, ölü zararlı böcek sayısının dikkate alınması iyi bir ölçüt değildir. Etkinin belirlenmesinde esas olarak yaprakta ağırlık kaybı ve zarar şiddetindeki azalma, balımsı madde oluşumu, ürün verimi, zararlı populasyon gelişimi, faydalılar üzerinde olumlu etkiler dikkate alınmalıdır.

Neden NeemAzal®–T/S?NeemAzal®–T/S Azadirachtin içerir. Patentli bir işlemden geçirilen yüksek kalitede azadirachtin içeriği güvenilir etkiyi garanti eder. Ayrıca benzer ürünlerle karşılaştırıldığında Oil–free(yağsız) olması mahsüllerdeki fito-zehirliligi önler.

NeemAzal®–T/S suyla karıştırılabilir ve püskürtülebilir niteligi ise yapraklara daha büyük oranda ulaşılabilinmesini sağlar. NeemAzal®–T/S, IPM programlarıyla, çeşitli mahsüllerde yeterliliğini, kârlı, güvenilir ve tam uyumlu olduğunu kanıtlamıştır. Trifolio–M GmbH'nin patentli üretimi, kendine has üretim işlemi ve sıkı kalite kontrolleri sayesinde NeemAzal®–T/S'nin kesinlikle aflatoksin içermeyip organik tarımda kullanılabileceği garanti edilmiştir.

|| VIT || NeemAzal®–T/S Organik Böcek ilacı //
İlave olarak bulduğum bilgiyi ekleyim;
"Domates Yetiştiricilerinin Yeni Düşmanı
Domates yaprak galeri güvesi, Tuta absoluta (Lepidoptera: Gelechiidae) domatesin çok önemli bir zararlısıdır. Domates bitkisinin tüm kısımlarıyla beslenen larvaları üründe çok büyük zararlara sebep olabilmektedir. Larvaları yapraklarda büyük galeriler açarlar, sap içini, uç tomurcukları, yeşil ve olgun meyvelerde galeriler açarlar. Tuta absoluta %80-100 oranlarında ürün kaybına neden olabilmektedir. Zararlının esas konukçusu domates olup aynı zamanda patates, patlıcan, biber ve solanacea familyasına ait yabancıotlara da zarar vermektedir.
Coğrafi Dağılımı
Tuta absoluta 1970'ten beri pek çok Güney Amerika ülkesinde bilinen bir zararlıdır. Son yıllarda, Tuta absoluta Avrupa ve Akdeniz'in çeşitli bölgelerinde tespit edilmiştir. Zararlı, Akdeniz çevresinde domates üretiminin geleceğini ciddi bir şekilde tehdit etmektedir. Tuta absoluta'nın varlığı ilk defa 2006 yılı sonunda İspanya'da domates bitkilerinde kaydedilmiştir. 2008'de, Tuta absoluta Fransa, Cezayir ve Fas'ın pek çok yerinde saptanmıştır. 2009'da bu zararlının varlığı Fransa, İtalya, Tunus ve Malta'da resmen açıklanmıştır. Zararlı Akdeniz bölgesinde çok hızlı bir şekilde yayılmaktadır. Uygun agro-ekolojik ortamlarda çok çabuk üreyebilmektedir. Üstelik bir kez giriş yaptığında kontrol edilmesi oldukça zordur.
Biyolojisi
Erginleri 5-7 mm uzunluğunda olup kanat açıklığı 8-10 mm'dir. Erginlerinin antenleri iplik şeklinde (boncuk dizisi gibi) olup teşhisinde önemli bir özelliktir. Dişiler yaşamları boyunca toplam 250 kadar yumurta bırakır. Yumurtalar küçük silindir şeklinde kremsi beyaz ile sarı renkte ve 0.35 mm uzunluğundadır. Tuta absoluta yumurtalarını genelde yaprakların veya gövdenin alt yüzeyine bırakır. Yumurtalar bırakıldıktan 4-6 gün sonra açılırlar. Larva krem renginde ve tipik siyah başa sahiptir. Dört larva dönemi geçirir. Larva dönemi 10–15 gün sürer. Pupa kahverengi renktedir. Toprakta, bitkideki galeriler içinde pupa evresine girer ve bu evre 10 gün içinde tamamlanır. Erginin ön kanatlarında gümüşümsü gri renkte pullar ve karakteristik siyah noktalar bulunur. Bir dölünü 30–40 gün içinde tamamlar. Tuta absoluta yüksek üreme potansiyeline sahiptir. Larvalar besin olduğu sürece diyapoza (durgun döneme) girmez. Yılda 12'ye kadar döl verebilir. Erginler gece aktiftirler ve gündüzleri genelde yapraklar arasında saklanarak geçirirler. Zararlı yumurta, pupa veya ergin olarak kışı geçirir. Ergin için, iplik şeklinde antenler (boncuk dizisi gibi), ön kanatlarda gümüşümsü-gri pullar ve karakteristik siyah noktalar önemli teşhis karakterleridir.
Zarar Şekli
Sera, örtüaltı ve açıkta tarlada domates yetiştiriciliğinde Tuta absoluta'nın zarar potansiyeli çok yüksektir. Tuta absoluta bitkinin toprak üstünde kalan tüm kısımlarına saldırır, beslenir ve gelişir. Larvalar yapraklarda epidermis tabakaları arasında beslenerek düzensiz şekilde galeriler oluşturur ve daha sonra bitkinin tamamen ölmesine neden olabilir. Meyveler henüz oluşmaya başlarken saldırıya uğrar ve içerilerinde oluşturulan galeriler meyvenin çürümesine neden olan sekonder patojenler tarafından enfekte edilebilirler. Bu zarar domatesin büyüme aşamasında, sevk edilirken ve işleme sırasında halen görülebilir. Zarar şiddeti mücadele önlemi alınmadığında %100'ü bulabilir.
Tuta absoluta ile Mücadele
Tuta absoluta'nın önceden etkili olarak bilinen kimyasal ilaçlara karşı duyarlılığı azalarak direnç geliştirmiştir. Güney Amerika'da yapılan çalışmalar sentetik insektisitlerin başarısız olduklarını göstermektedir. Ayrıca, açtıkları galeriler larvaların kontakt etkili insektisitlerle temas etmesini de engellemektedir. Diğer taraftan da, kimyasal ilaçların doğal avcıları ve parazitoitleri öldürmesi, sağlık ve çevre riskleri oluşturmaları Akdeniz bölgesindeki ihracat yapan domates üreticilerine ciddi sınırlamalar getirmektedir. Bu nedenle, bu zararlının mücadelesinde acilen alternatif yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Uygun olabilecek çözümlerden biri sürdürülebilir, çevre dostu ve etkili mücadele yöntemi olan feromon kullanımı ve organik böcek ve kırmızıörümcek ilacı NeemAzal®–T/S'dir.
Çözüm
Qlure-TUA®
Russell IPM, Tuta absoluta için feromon cezp edicisi ve komple izleme sistemleri üretip tedarik etmektedir. QLure-TUA® feromon tuzağı hem erken uyarı sağlar hem de böceğin orta düzeydeki salgınlarında mücadelesine imkan verir.
NeemAzal®–T/S
Trifolio-M GmbH tarafından üretilen NeemAzal®–T/S, sertifikalı organik (IMO, FiBL, Naturland, OMRI) bir böcek ilacı oluşu ayrıca özel etkime şekli sayesinde tuta absoluta mücadelesinde %100'e yakın başarı sağlar. Kullanıldığında sadece tuta absoluta değil, diğer pek çok zararlının da mücadelesi sağlanır böylece üretici tek bir ilaçla ürünlerini birden çok zararlıya karşı korumuş olur. 2010 yılında NeemAzal, Bakanlık tarafından Geçici Teknik Talimata dahil edilmiştir ve 2011 yılı başında da Tuta absoluta'ya karşı kullanımı kullanımı resmen ruhsatlandırılmıştır."
Kaynak: || VIT || Tuta Absoluta Hakkında Bilgi //

sinbas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön