View Single Post
Eski 10-07-2015, 00:36   #154
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Pul Biberlik İsot (Kültivar Balkanlı)

İsot, oldukca kafa karisikligina neden olan cesitlerden biri oldu. Farkli kaynaklardan gelen tohumlari uzunca bir suredir degerlendirdikten sonra vardigim sonuc, yaygin olarak kullanilan kultivarlarinin yaninda bir koyden digerine degisecek sekilde pul biberlik yapiminda kullanilan birbirinden farkli kultivarlarin oldugu yonunde.

Sanirim bu karisikligin bir nedeni de dilden kaynaklaniyor. İsot (daha once Kurtce oldugunu saniyordum ama degil), bizim algimiza gore baharatciya gittigimizde aldigimiz pul biber (pul biberin yapildigi biberi de İsot olarak adlandiriyoruz). Halbuki İsot, Nisanyan Sozluk'e gore, ki cok onemli bir kaynaktir, harli ot demek: isot. Buna gore bu sozcuk, ornegin Demre Biberi gibi tek bir cesidi degil, bir kategoriyi ifade ediyor (bir de sadece aci biberleri degil, Turp Otu veya Hindiba gibi baharli otlari da kapsiyor mu diye dusunmeden edemiyorum). Hal boyle olunca, benim mantigima gore, Urfa yoresine ait her turlu aci biberi İsot olarak adlandirmak mumkun.

Butun bu karisikliklari biraz da olsa azaltmak icin asagida resmini yayinladigim ve pul biber icin kullanilan cesidi Pul Biberlik İsot olarak adlandiracagim. Cesidin tohumundaki butun karisiklari ortadan kaldiracak hamleyi de tohumun gelis kaynagini belirterek (Kültivar Balkanlı) yapmis olacagim. Kaynagim, arkadasimin uyesi oldugu ve Urfa'da yasayan Balkanlı ailesi. Yalniz burda bir not duseyim: Tohum, aileye ait degil. Ailenin kendi pul biber uretimi icin her sene duzenli olarak biber aldiklari esnaftan temin ettikleri tohum (pul biber yapimi sirasinda tohumu kendileri de cikarip bana gondermis olabilirler).

Bana gelen tohumun onemli bir ozelligiyse, butun bitkilerin bir ornek meyve vermemis olmasi. Gordugum kadariyla, kabuk ozellikleri birbirine benzeyen uc farkli sekilde/yapida biber var. Bendeki orneklemi mumkun oldugunca temsil etmesi icin 20'nin ustunde fide dikmistim (fide sayisi yine de az ama cok iyi bir fikir vermeye yetti). Bunlarin icinde en baskin olani en sagdaki sekle sahip meyve. Onun disinda en soldaki ve ortadaki meyveler de farkli bitkilerden elde ettigim meyveler.

Butun meyvelerden alinan tohumlar ayri ayri arsivlenecek. Hepsini karistirip mi dagitmaliyim yoksa sekle gore ayirip oyle mi dagitmaliyim henuz karar vermedim ama her durumda tohum alinacak meyvelerin tulbentle sarilip korunmasinda fayda var cunku tohum kaynagi olabildigince otantik, onu korumamiz gerek (simdilik elimde pul biber yapimi icin hangi biberden ne oranda kullanildigi gibi bir bilgi yok ama o bilgiye ulasirsam bir guncelleme yapariz). Bununla beraber, her uc cesidin yorede ayri ayri degil karisik sekilde birarada dikildigine bahse girerim.

Name:  IsotBalkanli.jpg
Views: 1138
Size:  58.2 KB


Düzenleyen birnefestoprak : 10-07-2015 saat 07:01
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön