Domateslerde ürün tutulumu artmış, yarıya yakınının üzerinde nohuttan, eriğe kadar çeşitli büyüklüklerde domatesler mevcut. Bakliyat grubundakiler ise ekim zamanı farklılığına bağlı birkaç yapraktan 1 m. kargıyı sarabilecek kadar uzamış farklı büyüklüklere sahip. Hava sıcaklıkları arttı, sanırım kavun-karpuz hariç küçük bakliyatlar da dahil aşır olmayan sulama yapsa iyi olacak.
Dün ihtiyacı olanların yanına bambu-kargı-demir sırıklar dikeyim dedim ancak toprak çok sertleşmiş. Öyle ki domateslerin yanına demir sırıkları dahi büyük uğraşlarla dikebildim. Elimle toprağa istediğim kadar girmedi, balyozla ayaklarımın altına iki büyük tuğla koyarak tepeden çakmak suretiyle çakabildim. Parmaklarıma da çaktım birkaç tane.
Kargıları dikmek için demirciden hayvanları yere sabitlemek için kullandıkları ucu sivri kalın bir demir aldım boyu 40 cm. kadar. Önce onu yere çaktım, demiri çıkarıp kargıyı sokana kadar toprak deliğe doldu, bu kez deliği suladım birkaç kez daha demirle yol açarak kargıyı sokabildim. Dün sadece deneme amaçlı üç-beş kökeni sırığa alabildim. Bakliyat ve domateslerdeki sırığa alma işi bu sene beni yoracak herhalde. Uyguladığınız pratik yöntemler var ise severek alabilirim.
Kavun; gece-gündüz sıcaklık farkını fazla sevmiyor diye biliyorum. Ayrıca mantara da yatkınlıkları fazla. Bu iki sorunu nispeten bertaraf etmek için dün bir kök kavunun altına yaklaşık 40x40 cm. ebatlarında oldukça kalın koyu renkli plastik serip kenarlarını rüzgarda kalkmayacak şekilde toprakla örttüm. Vaktim oldukça sayıyı arttıracağım.
|