Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lemko
Merhaba
Ben hobi bahçesi olarak yaklaşık 30 kök domates ekmıştım fakat tum domateslerde resımlerde görüldüğü gıbı bır hastalık başgösterdi. Gecen senede aynı hastalıktan tum urunlerı kaybetmiştim. Tum domatesler yaprakların ucundan başlayarak çürümeye başladı ve 1 hafta gıbı bır sûrede neredeyse hıc yaprak kalmadı sadece meyveler kaldı.sizce ne yapmalıyım, kökleyip hepsini yeniden mi fide ekmeliyim. Gercekten cok emek vermiştim ama tam ürün alacakken bu hastalık tum moralımızıı bozdu. Aynı hastalık salatalıklarda da var , toprakla ılgılı mı bır sorun var yoksa burada cok Çiğ oluyor bunun etkisi olabilir mi?
Yardımlarınızı bekliyorum
Saygılarımla
|
Merhaba;
yardım alabilmeniz için daha ayrıntılı bilgi vermeniz gerekir,(
yardım bekleyen tüm arkadaşlar için geçerli)
Sözüme başlamadan mastercop sc BAKIR SÜLFAT PENTAHİDRAT (insan sağlığı açısından güvenilir) bu ilacı ben aldım kullanıyorum size de acil önlem olarak kullanmanızı tavsiye ediyorum.
daha önce ne zaman aynı yere kaç kez domates ekildi.
daha önce domates ekilmedi ise ne ekilmişti.
derin budama yapıyor musunuz.
budama da hijyen kurallarına uyuyor musunuz.
budama yı ne ile yapıyorsunuz.
bahçenizin nem veya rutubet durumu nedir yeterince hava akımı var mı.
Toprağın durumu nedir gübre kullanıyor musunuz? kullanıyorsanız ne tür gübreler kullanıyorsunuz.
Sulamayı nasıl hangi saatlerde yapıyorsunuz, hangi yöntemle ne kadar sık aralıklarla yapıyorsunuz.
ne tür su kullanıyorsunuz, kuyumu şehir şebeke suyumu.
Hiç zirai ilaç kullandınız mı kullandınız sa ne tür ilaçlar, geçmiş yıllar dahil.
Bitkilerin gövdelerinde veya yaprak arkalarında mercekle veya çıplak gözle zararlı görülebiliyor mu.
Beyaz sinek ve farklı taşıyıcı bulaştırıcı haylazlara rastladınız mı bunlarla ilgili mücadele yaptınız mı.
Sezon sonunda bahçeniz de tam bir temizlik yapıp bahçenizi en az bir kez işliyor musunuz, yine ilk baharda en az iki kez toprak işleniyor mu.
Bulunduğunuz bölge sanayileşmiş bölge mi gece düşen çiğ ve kısa süreli yağışlarla birlikte asit yağışı olma ihtimali var mı.
Fideleri kendiniz yetiştiriyorsanız tohum alırken kaç çeşit ve hangi hastalıklara dayanımı var bakıyor musunuz.
Yine fide yetiştirdiğiniz ortam da mantar bulaşma riski olup olmayacağına önem veriyor musunuz.
Fideleri hazır alıyorsanız köklerine ve kök boğazına dikkat ediyor musunuz.
Komşu bahçeler var ise onlarla bir birinize alet edevat alış verişi yapıyor musunuz.
yukarıda belirttiğim ayrıntıları aklınıza gelenler ile birlikte yazarsanız bu konuda branşlaşmış arkadaşlardan daha net cevaplar alabilirsiniz.
Benim bu yaptığıma soruya sorular ile cevap vermek oldu galiba.
Geçmiş olsun,
Kolay gelsin.