Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi estikey
Sulama ihtiyacı ağacın yaşına, cinsine ve vermiş olduğu meyveye göre değişkenlik gösterir. Aynı zamanda toprağın killi-tınlı-Kumlu oluşuna göre de değişkenlik gösterir. Ancak yaş ilerledikçe yeşil aksam ve vereceği meyve miktarı artacağı için ihtiyaç duyacağı su miktarı ve beraberinde tüketeceği gübre miktarı artacaktır. Eğer gübrelemeyi damlamdan yapmayı düşünüyorsa (ki en kolay ve en yarayışlı sistemdir) mutlaka bu sistemi kurmalıdır. Öteki türlü elle sulama ve gübreleme daha çok iş gücü demektir. Aynı zamanda elle sulama ile bu meyildeki bir arazide su ve toprak erezyonla akıp gidebilir. Ilk başta bu sistem biraz maliyetli olsada bence görüntüye bakmadan kurmakta fayda vardır. Bahçe küçük ben öyle de hallederim derse de çok hatalı sayılmaz...
|
Alıntı:
Birde ağaçların taç izdüşümüne göre iki tarafından sulayacak şekilde ağaç sırasına iki hat damlama çekmen faydalı olur. Bu da 6 sıra damlama çekmeni gerektirir. Böyle cek daha iyi sulama yapmış olursun.
|
Alıntı:
Şekil 2 yi kullanman bence en kullanışlı olur. Bahçede çalışırken daha rahat edersin. Böylece daha az ana hat borusu da gider. 3 sıra da aşağıya doğru damlama borusu çekersin oldu bitti. Yalnız 8 metrelik eğim farkı taban ile üst kısım arasında 1 atm basınçtan fazla basınç oluşturacağı için muhakkak basınç ayarlı damlama borusu kullanman lazım. Yoksa aşağıya çok su yukarıya az su gider. Bu gübre vereceğin zamanda sorun oluşturur. Zamanlayıcı ile çözmen mümkün değil ve gereksiz masraf oluşturur. Bunu biçok kişi es geçer ama çok önemlidir.
Mesafeler kısa olduğu için 40-50 mm lik 6 ATU bir ana hat ve buna bağlanacak 16 mm lik basınç ayarlı damlatıcısı olan bir damlama borusu ile işi kolayca çözersin. Depoyu da 2 metrelik duvarın üstüne koyarsan pompa ihtiyacın da olmaz. Ordan çok rahat basar.
Kolay gelsin.
|
Öncelikle teşekkür ederim yardımlarınız için.
Basıncın kurtaracağını sanmıyordum ama verdiğiniz bilgilere göre basınç kurtarıyormuş.
Damlama sistemini inşallah ramazandan sonra halledeceğim
Benim korkum şekilde ki her sistemde de aynı anda tüm ağaçları sulayamamaktı. Ama sizin öneriniz bırakın üçü altı hattı bile kaldırır diyorsunuz. Sevindim buna
Basınç ayarlı damlama borusu dediğiniz acaba damlama borusuna takılan suyun akış miktarını ayarlayan musluklar mı onu tam olarak anlayamadım.
Bir de tavsiye edeceğiniz markalar var mı bu konuda acaba
Tekrardan ilginiz için teşekkür ederim.