Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium
Sevgili tiryaki, doğru bilgiye ulaşmak için dökümanlarıda araştırmalarıda incelemekte tabi ki fayda var sonuç olarak bu yaştan sonra bilim adamı da olacak değiliz, üreticiyiz, araştıracağız ve sorunumuzu çözen ürünü kullanacağız, muş mış değil, bakalım bakalım kaolin güneş yanığından kurtarmış mı kurtarmamış mı.
|
Bu muş mış lafına çok güldüm. Vatandaş başka kaynaklardan alınan bilgiyi aktarırken aktaranın sanki kendi ürettiği bir bilgi gibi aktarmasına alışmış, şayet başka biri etiğine uygun olarak kaynağını belirtip şöyle bir araştırma yapılmış, şu sonuçlar alınmış derse bu muş, mış oluyor
muş
Bir de sanki kaolin güneş yanıklığını önlemez denmiş gibi ispata çıkılmış, anlaşılan dedeleri de öyle yapıyormuş

bu iş, muş mış ile olmaz
mış.
Dedeleri de sıcak hava dalgası geliyor diye acele kaolin uyguluyorlardı galiba.
İşin gerçeği, sıcak hava dalgasında kaolin kaplamasının bir işe yaramadığı, aslolan güneş ışınımların dik geldiği, havanın da açık olduğu dönemde sıcak hava dalgası olsa da olmasada, hava 35 derece de olsa 20 derece de olsa güneş yanığının meydana gelebileceği ve speklere uygun kaolinin bu yanıkları büyük ölçüde
önleyebileceği (
böyle yazayım da resimler bir daha gelmesin 
- Ha, bu arada oportünist biri güneş yanığı olmayan, kaolin de uygulanmamış pırıl pırıl bir ceviz resmi koyabilirdi, ki benim ağaçlar çok yüksek kaolin atamıyorum ama cevizler çok büyük bir çoğunlukla güneş yanığı da olmuyor
-
Bu mevsimde poyraz sebebiyle serin havada güneş yanığı olmaz diye bir şey yok yani.
Okuyup anlayana, bir dolu para ve zaman harcanıp yapılan araştırmalarda (
bu arada araştırma ne demek, nasıl yapılır, şartları nedir, ne işe yarar, sonuçları nasıl yayınlanır vs. bilindiği kanısında da değilim) cevizde sadece güneş yanığını önlemek üzere yapılan kaolin uygulamasının maliyeti kurtarmadığını, topyekün faydayı, özellikle zararlı etkileri de göz önüne alınarak kaolin uygulaması planlandığında ceviz için ekonomik (
sağlanan fayda yapılan masraftan - malzeme, işçilik enerji, zaman vs - parasal olarak büyük) olabileceğini söylüyor.
Yani, "mış muş" araştırmasında sadece güneş yanığına takma, güveyi, sineği, fotosentez sebebiyle meyve kalitesini de hesaba kat, planlamayı da buna göre yap, daha çok fayda sağlarsın, maliyetini de epeyce geçersin, dedenin yaptığı gibisi eksik kalır diyor