Alıntı:
Ayrıca içine yapıştırıcı ve cok az humik asit eklemeyi düşünuyorum.
|
Ben neden yapistirici eklemek istediginizi anlamadim. Kisitli gozlemime gore, yapistiriciya gerek olmadan da oldukca etkili ve bitkiyi kaplayip kalici olacak sekilde uygulanabiliyor. Eger akip gidiyorsa, Kaolin miktarini arttirmaniz gerekebilir. Bir de uygulamanin yapildigi puskurtucu ne kadar kaliteli olursa o kadar iyi. Tatmin edici bir uygulama icin, puskurtme deliklerinin yeteri kadar kucuk olmasinda yarar var. Illa ki bir kaplayici gerekiyorsa, seyrelterek Sulfursuz melas kullanilmasi ise yarar mi bilmiyorum (gubreleme/fungisit uygulamalarinda etkili ama bu konuda nasil sonuc verir; seyreltmeye ragmen renkte bozulmalara neden olup urunu amacindan uzaklastirir mi denemeden bilemiyorum).
Bir de Sn MeyveliTepe yukarda urunun faydasiyla ilgili konulara deginmis. Ilginctir, ABD'de USDA laboratuvarlarinda doktorali bilimadamlari (bildigim kadariyla uretenlerin hepsi erkek) tarafindan uretilen ve diger butun mikronize Kaolin kili urunlerine referans olan Surround WP'nin ABD'de tek basina "gunesin etkilerinden koruyucu" olarak pazarlandigini hic gormedim. Daha ilginc olani da, urunu satan sirketlerin urunu ya sadece "zararlilara karsi koruyucu/zararli etkisini dusurucu" olarak pazarlamasi ya da zararliya karsi koruma ozelligini birincil seviyede vurgulamasi. Surekli alisveris yaptigim birkac kaynaktan ornekler:
Kaynak 1
A special formulation of Kaolin clay that forms an effective film barrier, protecting plants from pests by repelling them, causing irritation and confusion, and preventing feeding and egg-laying. Also protects against sun damage and reduces heat stress, cooling plants by 10-15° F.
Bitkileri zararlilardan, onlari kacirmak, rahatsiz etmek, davranis sekillerinin isleyisini sekteye ugratmak, bitkiden beslenmelerinin ve bitki ustune yumurtlamalarinin onune gecmek yoluyla korumak uzere etkin bir film tabakasi olusturan, Kaolin kilinin ozel bir formulu. Ayrica bitkiyi, bitki ortusunun sicakligini 5-10F (bunu ozellikle C'ye cevirmedim) kadar dusurerek gunes zararindan da korur ve isidan kaynaklanan stresi azaltir.
Kaynak 2
It is labeled to control insect pests and disease, while protecting against sunburn and heat stress.
Zararlilari ve hastaliklari (hastaliktan bahsedilirken dolayli bir etkiden bahsedildigi anlasiliyor) kontrol altinda tutarken gunes yanigi ve isi kaynakli stres icin de koruma saglamak uzere etiketlenmistir.
Kaynak 3
Made from Kaolin clay, this white coating for plant surfaces suppresses pests and reduces harmful solar effects.
Kaolin kilinden yapilmis bu urunun olusturdugu beyaz tabaka, zararlilari kontrol altinda tutar ve gunesin zararli etkilerini azaltir.
Sonuc olarak, Surround WP'yi ureten USDA'li bilimadamlarinin laboratuvarda arastirma/uretim asamalarinda kafalarina taktiklari esas konu, ureticinin (ve tuketicinin) zararini en aza indirmek. Calisma teorik degil, dogrudan arazide kullanilmak uzere tasarlanmis ve arastirma icin fon ayrilmis. Cikis noktasi da 1985'te Amerikan Kongresi'nde, USDA'in (halkin vergileriyle finanse edilen federal bir kurulustur) tarimda kimyasal pestisitlere dusuk riskli alternatifler olusturmak uzere calismalar yapmasi yonunde alinan bir karardir.