Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki
Genelde hava sıcaklığı 35 dereceyi bulduğunda uygulayın diyor broşürler. 30 derecede uygulamak uygun mudur?
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Hangi broşür 35 derecede uygulayın diyor? 30'da da olur, 20'de de olur, hatta 15'de de 
|
Klavuzu sahtekar saksağan olanın kafası karışıklıktan kurtulmazmış
Geçenlerde de bir üye "ilkbaharda uygulasam ağaçları soğutup geç uyanmasını sağlayabilir miyim" diye sorduydu. Öyle anlamış bir broşür veya satıcı sitesinden.
Bitkilerde sıcaklık stresi başka bir şey, güneş yanığı başka.
Kaolin kaplamasının güneş yanıklığını engelleme veya azaltma etkisi var, ama bu etkiyi iyi anlamak için güneş yanığının nasıl olduğunu anlamak gerekir.
Güneşin yakıcı etkileri 40nm-400nm arasındaki dalga boyuna sahip ışınımlarla (UV) ve 700nm-1mm arasındaki ışınımlar (IR) ile oluyor. Bu dalga boyuna sahip ışınımlar gözle görülemiyor. Güneş yanığına sebep olan ışınımlar da bu dalga boyları arasındakiler. Aradaki 400nm-700nm dalga boyu arasındakiler de bildiğimiz ışık ve fotosentez için gerekli (PAR).
Zararlı ışınımlardan UV dalga boyunda olanlar temas ettikleri canlı yüzeylerde tahribat yapıyorlar, DNA değişmesine bile sebep oluyorlar. IR dalga boyundaki ışınımlar ise temas ettikleri yüzey ısısını yükseltiyorlar (ufo sobaları gibi).
Rafine edililerek kalsine edilip optik özellikleri değiştirilmiş kaolin, çok küçük parçacıklarla bir tabaka oluşturduğunda UV ve IR ışınımlarının büyük bölümünü geri yansıtırken PAR ışınımlarının az bir bölümünü geri yansıtıyor. Güneş yanığını engelleme veya azaltma mekanizması da budur.
Yani, hava sıcaksa bitkinin yaprak ve meyveleri de sıcaktır ve kaolin kaplamasının buna hiç bir etkisi olmaz. Kaplama, ışınımların varlığı ile etkin olur ve ışınımların varlığı da her zaman havanın sıcak olmasını gerektirmeyebilir.
Yanlış hatırlamıyorsam, siz kaolini ceviz ağaçlarında kullanıyordunuz. Bu konuda yapılmış araştırmalar var. Bir kaçından kısaca bahsedeyim, bir fikir oluşturulmasına yardımcı olur.
Bir araştırmada, kaolin kaplamasının ceviz ağaçlarındaki
sıcaklık stresine etkisi araştırılmış, dikkate değer ölçüde bir etkisinin olmadığı saptanmış.
Buna karşın
başka bir araştırmada kaolin kaplamasının cevizlerde
güneş yanığına etkisi araştırılmış. Sonucunda güneş yanığını azalttığı ama maliyeti ile kıyas edildiğinde
sadece güneş yanığı için uygulanmasının ekonomik olmadığı, diğer etkileri ve zararlı mücadelesindeki fonksiyonları da dikkate alındığında ekonomik olabileceği saptaması yapılmış.
Yani "
çok bir faydası olmaz" ise güneş yanığı konusu da tek başına kurtarmıyormuş
Biz yine de bakalım başka faydaları var mıymış.
Akademik bir konferansta sunulan
bir bildiride yapılan bir araştırma anlatılarak kaolin kaplamasının güneş yanığı, zararlı hasarı, üretilen yenilebilir miktar ve pound başına fiyatı olmak üzere kalite parametrelerinde artış sağladığı özetlenmiş.
Kaolin kaplaması
ceviz kabuk sineğinin (
Rhagoletis completa) yumurta bırakmasını önleyici bir etkiye sahip. Yani cevizlere kaolin uyguluyor iseniz bir yaprağa sinek kondu diye zehire davranmak gerekli değil. Bu konuda
başka araştırmalar da var.
Cevizin başka bir zararlısı da iç kurdu yapan güve (
Cydia pomonella). Aslında elma iç kurdunu yapan da bu güve ve çoğu zaman elma iç kurdu diye anılıyor. Kaolin kaplamasının güvenin yumurta bırakmasını kabul edilebilir" ölçüde engellediği de
muhtelif dokümanlarda ve saygın
yayınlarda belirtilmiş.
Sonuçta bir bahçede kaolin uygulanacak ise zamanlaması ve şeklinin sezon boyunca elde edilecek topyekün faydaya göre planlanması gerekir.
Ceviz çiçekten hasata süresi orta seviyede, meyveleri çiçekten sonra çok hızlı büyüyüp zamanının çoğunu zaten büyümüş kabuğun için doldurmakla geçiren bir bitki. Bu bakımdan çiçekten hasata süresi uzun olan ve yavaş yavaş büyüyen başka meyvelere göre önemli avantajları var. Tam zamanında yapılmış tek (ama iyi) bir uygulama ile sezonu kurtarmak mümkün.
Cevizde kalıntı problem olmadığından yağmura dayanıklı zırh gibi bir uygulama ağustosa kadar gayet iyi idare edebilir.
Başta ceviz, zeytin gibi ağaçlar olmak üzere ilk uygulamada solusyona mineral yağ katılmasının kış sonu kabuklarda, çatlaklarda gizlenip havaların ısınmasıyla larvalarını dallara salan sert ve yumuşak kabuklu bitlerin kontrol altına alınmasında önemli katkı sağlar.