2 aydır kefir yapıyoruz. Kefir mayasının çok hassas olduğunu öğrendikten sonra (sonucta bu bir bakteri ve temiz ortamlarda kullanilmadiginda baska bakterilerinde içinde üreyebildiğini okudum) mayayı Ankara üniversitesi ziraat fakültesinden almaya karar verdik çünkü hazır satılan kefirlerin içindeki yararlı bakterilerin azaltıldığını öğrendik, (hazır satılan kefirlerden maya elde edilmemesi bu yüzden olabilir. Toz maya peşinden koşmak da işime gelmedi sağlıklı olduğunu da pek düşünmüyorum. 25 tl verip mayayi minicik bir kavanozda çok az miktarda aldık (standardı bu sonuçta ürüyor hayvancıklar) 1 lt mandıra sütünü oda sıcaklığına getirip kapağıda plastik olan bir kaba koyduk o azıcık mayayıda attık içine 24 saat bekleyince tatlı 48 saat bekleyince ekşi olacağını bildiğimizden 24 saat sonra açtık plastik bir süzgeçle süzdük mayayı tekrar aynı kaba koyup üstüne aynı miktar süt koyduk sardık sarmaladık 24 saat sonra görüşmek üzere kaldırdık ılık hali güzel değil soğuduktan sonra uff derim şimdiye kadar içmedşiime pişmanım. Şimdi
1) kefir mayası ürer ihtiyacınızın fazlasını dostlarınıza verirsiniz
2) yok vermeyeceksiniz fazlasını kaynamış soğutulmuş suya koyup ağzını kapatın dolabın alt tarafına koyun 15 gün dayanır
3) o da yetmedi fazlasını daha fazla saklayacaksanız plasik bir kaba koyun üstünü kapatacak şekilde süt koyun buzluğa atın 1 sene bekler açtığınızda 2 veya 3 yapmada kendine gelir.
4) süt oda sıcaklığında olacak
5) kullanılacak malzemeler plastik olacak aleminyum bakır değmeyecek
6) kuru maya ve hazır kefir orjinali varken mantıklı mı?
7)temiz ortamlarda yapılacak başka bakterilerin bulaşması önlenecek.
8) soğuk için! çok lezzetli ve ferahlatıcı
9) yaptığınız kefir 15 gün buzdolabında içilmeyi bekleyebilir
10) maya büyüyüp koyduğunuz süt aynı miktarda kalırsa 24 saatte de ekşi bir kefir oluyor tatlısını isterseniz mayayı ayırın
11) mayayı ilk aldımızda büyümeyi 3 yapmadan sonra gözlemledik sonra bizi çok sevdiler galiba garipler ha bire ürüyorlar
12) mayayı aldığınızda ufak bir bilgilendirme broşürüde veriyorlar (ankara üniversitesi ziraat fakültesinde)
13) mandıra sütü ile pastölize süt arasında dağlar kadar fark var tavsiyem ksliteli mandıra sütü
Birazcık yararlı olabildiysem ne mutlu bana
Saygılar
|