Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mmanager
İyi günler Güler Hanım geçen yıl çiçek açan sarı renk atlasınız daha koyu renkliydi bu yıl açık renkli olmuş.Bunun sebebi daha fazla güneş aldığında çiçeğin yaprağı koyu renkli olduğunu söylüyorlar.Acaba iz elementli gübrelerin de etkisi var mı bu konuda....Saygılar selamlar...
|
Sevgili mmanager, önce atlaslara sadece Allah suyu (bahçede musluktan akan su) verdiğimi söyleyeyim, ara sıra da sulama suyuna bir kaşık potasyum katıyorum, başka yaptığım hiç bir şey yok.
Baktım ki pamukçuk sarmış o zaman bütün saksıyı boşaltıp bitkiyi uzunca bir masaya yatırıyorum, hortumu elime alıp bütün köklerini yapraklarını güzelce yıkıyorum. Sonra yapraklarını nemli bir bezle kurulayıp iyice dezenfekte ettiğim saksıya taze yeni temiz toprak koyarak itina ile ekim yapıyorum. Bu saksıyı bir gün kadar nisbeten gölge bir yerde tutup sonra yeniden yerine çekiyorum.
(Bu işlemi daha evvel yaptığımda fotoğraflayıp sitede paylaşmıştım, bitki yaşar mı diye tereddüt etmiştim ama çok da sağlıklı gelişti)
Eğer pamukçuk bir iki dalda ise oksijenli suyu su ile biraz daha yumuşatarak kulak pamuğu ile temizliyorum.
Önce sarı atlas diye açıyor diye fotoğrafladığım atlas meğer ki sarı olan değil de dış çanak yaprakları sarı ama içi krem rengi olan atlasmış.
O atlas geçen sene komşunun köpeğinin hışmına uğramıştı da olan iki adet tomurcuğunu köpek kemirmişti o yüzden çiçeklerini görememiştim.
Sonra mahşerin beş atlısı diye yayınladığımda sakdag beni uyarmıştı da anladım, sarı atlas daha sonra yine koyu sarı olarak açtı.
Sıklamen diye adlandırdığım da aynen dediğiniz gibi, dış çanaklar yaprakları daha koyu, iç yapraklar daha açık renkte.
Valla kusura bakmayın ben adlarını aklımda pek tutamadığım için siklamen, sarı, krem rengi diye adlandırıyorum. Adları enteresan gelen (kaynana topuzu gibi) türler aklımda kalıyor.
Benim somon kızlar coştu da coştu....