Konu
:
Ezan çiçeği (Gece mumu, Evening primrose, Oenothera)
View Single Post
17-06-2015, 23:24
#
59
Muda
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Ezan çiçekleri ilk yıl fide ikinci yıl ise çiçek veren iki yıllık bir bitki. Her yıl bir sonraki yılın çiçek vereceği fideleri yetiştirmek gerekiyor. Tabi normalde bir defa ektiğiniz zaman dökülen tohumlardan her yıl kendisi çıkıyor. Sizin yapmanız gereken kendi istediğiniz yerlere fideleri götürmek. Fide ne kadar güçlü ve büyük ise gelecek yıl çiçek açtığı zaman o kadar büyük ve çok fazla tohum alabiliyorsunuz. Önceki yıllarda dikdiğim fidelerden yarısı gibi yaprakları tırtıllı ve diğer kısmı ise düz yapraklı idi. Ben normal olduğunu düşünmüştüm. Bu yıl çiçeklere bakarken bazı farklılıklar olduğunu gördüm. Bunları mümkün olduğu kadar fotoğraflamaya çalıştım. Yaklaşık 35 kök içerisinde yaprakları tırtıllı olan ezan çiçeği sayısı azalmış durumda idi. En çok düz yapraklı olanlar vardı. Çok fazla sulama imkanı olmaması nedeni ile iyi bir bakım olmamasına rağmen eşit şartlarda tırtıklı kabartmalı gibi yaprakları olanlar ile düz yapraklı olanların çiçekleri aynı büyüklükte ve iri idiler. Ancak düz yapraklı olanların tohumlarının bulunduğu kapsül daha uzun ve büyük olmasına rağmen yaprakları tırtıklı gibi olanların tohum kapsülleri daha kısa ve yuvarlaklığı daha fazla idi. İki tane olan küçük çiçekli olan türün tohum kapsülleri ise daha uzun ve daha büyük idi. Ancak diğer iki türde on taneye kadar çıkabilen dallar olmasına rağmen küçük çiçekli olan ezan çiçeğinin bir tanesi sadece bir dal üzerinde tohum bulunmakta idi. Diğeri ise biraz fazla tohum olmasına rağmen diğerleri gibi uzun ve fazla dal meydana gelmedi. Diğerlerinden çok daha büyük ve fazla tohum bulunmakta. Küçük çiçeklinin yaprakları düz olanlardan daha ince yapraklı ve diken gibi çıkıntıları bulunmakta. Normalde toprağa ektiğim ve kendi çıkan tohumlardan çıkan fidelerden 1,50 – 1,80 mt. Civarında bir uzunluğa ulaştılar. Bunlar yaklaşık bir metre kadar yükseldikten sonra çeşitli sayıda dallara ayrılıyorlar. Saksıya ektiğim tohumlardan çıkan fideleri ise ayrı bir yere ilkbaharda ayırdıklarımdan ise ana daldan toprak hizasında çeşitli dallara ayrıldılar. Herhangibir gövde oluşmadı. Boyları yaklaşık bir metre civarında oldular.
Muda
Kullanıcının Profilini Göster
Özel Mesaj Gönder
Muda Kullanıcısının Gönderdiği Mesajları Bul