estellaya katılıyorum meyveden çekirdeği çıkakır çıkarmaz su veya toprakla buluşturmak lazım
Bende kaysı çekirdeğini nasıl çimlendirdim,
tecrübemi anlatayım:
2 metod uyğuladım ,ikiside oluyor
Metot A-)
1-Çekirdeği meyveden ayırır ayırmaz su dolu bir kavanoza atın
2-Hergün suyunu 1 defa değiştirmek koşulu ile kavanozu ılık bir oda ortamında üç gün bekletin
3-Sonra elinize bir demir veya ince ağaç testeresi alın.Çekirdeğin sert kabuğunu içindeki çekirdeği kesmiyecek şekilde fakat çekirdeğe dokunacak kadar aşındırın.Bir tornavida ile çekirdeğe zarar vermeden kabuğu kırın
4-İçindeki nemli çekirdeği bekletmeden ,içindeki suyu boşaltılmış fakat camlarında ve dibinde çok az su kalmış kavanoza tekrar koyun
5-Kavanozu buzdolanına koyun
6-Hergün bir defa kavanozu ılık çeşme suyuyla doldur boşalt yapın
7-Bu işlemi 7 gün boyunca yapın
8-Sekizinci gün çekirdeklerin kök salmaya başladığını göreceksiniz
Metot B-)
Tüm adımlar aynı tek fark ,3.adımdaki testereye gerek yok .Kabuklu olarakta oluyor.Yalnız 10-15 günlük bir itina istiyor.
Kök salmak için kayısının o sert kabuğunu nasıl kırdığına inanamayacaksınız.
Bir yerde okudum, sanıyorum Orman Fakültesinin bir kitabıydı ,bazı durumlarda tohum çimlenmeye karar vermişse bırakınız kabuğun dayanmasını ,100 atmosferlik bir basınç üretebildikleri yazılıydı.Ne muhteşem bir olay!
|