Hızırbey, Isparta ilinde

Küçükken annemi çok izlerdim. İş başa düşünce de insan damak tadını arıyor ister istemez.
Tarifi veriyorum:
Un tarhanası- yağı alınmış katı yoğurt(keş yoğurt da derler, tereyağı yapıldıktan sonra ayranın süzülmüş halidir. Bulamazsanız herhangibir katı yoğurt da olabilir. Un, Salça.
Yoğurt, bir leğen içerisine konulur ve içine bir miktar un konularak karıştırılır. Üzeri kapatılır. Daha sonraki günler yoğurt hamur gibi kabaracaktır her gün bu karışımı yoğurun üzerini unlayıp bezi örtün. Bu işlemi yoğurt ekşi güzel bir koku alana kadar sürdürün. Bu işlem bizim evde yaklaşık 15 gün sürer. Daha sonra unladığınız bir beze bu hamurdan alıp yuvarlak ve ince bir şekil vererek -yaklaşık çapı 10 cm olan küçük kalın yufka gibi- bezin üzerine birbirinin üstüne gelmeyecek şekilde döşeyin ve gölgede kurutun. Tam kurumayan (bu kıvamı nasıl tarif edeceğimi bilmiyorum ama tecrübeyle öğrenilir gibime geliyor)bu hamurları elekten geçirin elek delikleri ne kadar kalın olursa o kadar güzel oluyor. Kalbur(halbur) işinizi görecektir eğer bulamazsanız kevgir de işinizi görür. Tarhanayı parçalayıp elinizle bastırarak geçireceksiniz yoksa un eler gibi kolay olmuyor en zahmetli tarafı bu kısmı zaten. Daha sonra gecirdiğiniz bu tarhana tanelerini iyice kuruyuncaya kadar gölgede bekletiyorsunuz.
Pişirirken içine yumurta ve salça koymayı unutmayın zevke göre haşlanmış nohut, mercimek ya da içine katmak istediğiniz herşeyi katabilirsiniz. Taze yoğurt da tadına farklılık verir. Salçayı kavurup üzerine dövülmüş sarımsağı da ekleyip sarımsağı kavurduğunuzda miss gibi bir koku tüm komşuların iştahını açıyor
Ölçüleri veremediğim için üzgünüm zira bizim orda herşey göz kararı yapılıyor

bu konuda hassomandan yardım istiyorum.. Afiyet olsun.