View Single Post
Eski 08-06-2015, 19:38   #35
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Tohum çimlendirme, ve çimlenmiş olan tohumun FİDE olması,

Tohumlar doğanın en güçlü varlıklarıdır. Uygun ortam koşulları var ise ve olgunlaşması (dinlenmesi) tamamlanmış ise kolayca çimlenirler. çimlenebilmesi için: toprak (çimlenme ortamı) -su ve hava gereklidir.

1. genellikle tohum ekilir, toprağa temas etmesini güçlendirmek için hafifçe bastırılır, üzeri örtülerek dış olumsuzluklardan korunur ve Süzgeçle sulanır. Su toprağı ıslatır, ve aşağılara doğru süzülerek akar, suyun bıraktığı boşluklara hava (oksijen) dolar. Eğer suladıktan sonra bastırırsanız!! bu boşluklar tıkanır , hava alamaz...Tohum yatağının sıcaklığı 15-16 o C üzerinde ise tohum suladığınız su ile şişer ve çimlenir. Çim borusunu uzatarak toprak yüzüne , ışığa doğru çıkar. İlk önce tohum yapraklarını (Kotiledon-Çenek yapraklar) çıkarırlar sonra gerçek yapraklar çıkar.

2. Işık: Gerçek yaprakları çıkaran tohumlar, Bundan sonra bol ışık isterler. En iyisi, gölgesiz parlak güneş ışığıdır. 10 000 lüx cıvarındadır. Ancak burada sıcaklık faktörü de devreye girer. Doğrudan güneş ışığı, özellikle sera gibi yapıların altında sıcaklığı da anormal artırır. 25 oC üzerindeki sıcaklıklar zarar verir. Bu nedenle hafif bir gölge yeni çimlenen fideciklere iyi gelir.

Işık- sıcaklık etkileri arasında Yüksek sıcaklık-Düşük ışık istenmeyen bir durumdur, ve zayıf uzun boylu fidelere sebeb olur. Yüksek ışık- Yüksek sıcaklık etkilerini bir dereceye kadar tolere eder. Yüksek sıcaklık bol nem ise hızlı büyüme yapar ama hızlı büyüyen bitkiler zayıf olur. Genellikle sıcak olsun diye kalörifer üstüne konan fideler, zayıf ışık nedeniyle cılız olur,

Oda içi, ev içi ışık genellikle düşüktür. örneğin foto çekerken FLAŞ ister.

En iyi fide: Bol güneş ışığı, 15-16 oC sıcaklık, havadar ve az nemli ortamlarda yetişir. Bu ortamlar da bölgelere göre değişmek üzere Mart-Mayıs ayları arasında oluşur. Böyle uygun ortamlarda yetişen fideler "PİŞKİN" fide olur. sağlam olur dikildikten sonra çabuk gelişir.

Kök yapmış fideye çok su vermek de iyi değildir. Hızlı büyümeye ve zayıf kalmasına neden olur.

3. Diğer taraftan nemli-sıcak ortamlar, aynı zamanda "Hastalık etmenlerinin" de hızla çoğalmasına neden olur. Çökerten, fityum vb gibi fide hastalıkları hemen fidecikleri hemen götürür. ilaçlı- koruyucu önlem almak gerekir.

Sonuç olarak uygun koşulları sağladıktan sonra tohumdan fide yapmak için öyle milyon dolarlık yatırımlar büyük, ticari işletmeler içindir.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön