Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sadrainman
maşşallah verimde güzel gözüküyor.seneye nasip olursa zaten fide almak yok herşeyi tohumdan kendim yetiştireceğim.sizin çerilerin yaprakları koyu ve kalın gibi bendekiler ise ince ve uzun .
|
Kendi çerilerinizden tohum alacaksanız önce hibrid olmadıklarından emin olmalısınız, yoksa emekleriniz boşa gider. Bana da bir kaç yıl önce bir arkadaşım çok, çok güzel diyerek darı tohumları vermişti, baya da ekmiştim bahçeye ve hepsi neredeyse 3 metre boya ulaştılar ama 1 tane dahi darı koçanı vermediler.
1 yıl sonra bir köylü kadından doğalını buldum da darı yedik.
Ben fide toprağını hazırlarken 1 ölçü bahçe toprağına 2 ölçü keçi gübresi + 2 ölçü zeolit (bulamazsanız kum da olabilir) kullanıyorum, önce hepsini seyrek elek ile eliyorum. Fideler resmen coşuyor, başka da bir şey vermiyorum. Dikim öncesi fideleri söktüğümde kök saçakları neredeyse yumruk büyüklüğünü geçmiş oluyor. Daha sonraki bitki gelişiminde güçlü köklerin önemli olduğuna inanıyorum. Domates bitkilerinizin ince ve uzun olmalarının nedenini yeterli ışık (güneş) ve hava akıntısı alamadıklarını düşünüyorum.