View Single Post
Eski 06-08-2007, 10:10   #116
Beyaz Kartal
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 30-07-2007
Enerji uretimi

Selam,

O zaman hemen devam edelim kaldigimiz yerden. Elektrik enerjisini uretmek icin bir cok kaynak kullanılmaktadır. Simdi bireysel olarak bu elektrigi uretmek istersek belli basli yontemler elenmis olur. Dag basinda sebeke elektriginden uzakta elektrik uretmenin en kolay yolu, ruzgar pervaneleri ve gunes pilleri kombinasyonudur. Tabii bu kombinasyonun tam olarak sistem cozumune girmiyorum. Bu sistem uretilen enerjinin depolanması ıcın buyuk pillerle desteklenmek zorundadır. Hava acikken ve gunes varken gunes pilleri elektrik uretir, hava kapaliyken ki bu durumda cogunlukla ruzgar vardir,elektrik ruzgar pervaneleri ile uretilir. Her iki durumda uzun zaman uretim olmadıgı durum icin elektrik uretimi jeneratorlerle karsılanabilir. Tabii bu sistemin ilk yatırım maliyeti oldukca yuksektir. Fakat, eger yerlesim yerlerine uzak yerlerde ev kuracaksaniz, evinize sebekeden elektrik cektirmek, direkt diktirmek trafo almak da hic azimsanmiyacak rakamlardir. Birde sebekenden alinan elektrigin hayat boyu odemesi vardır.
Yasadiginiz evde elektrik ihtiyaci ne kadar buyuk olursa bu sistemin ilk kurulum maliyetleride o kadar buyuk olur. Bu yuzden dusuk tuketimli ampuller, hatta ledlerle aydınlatma armaturleri, elektrikli fırın yerine odunlu fırın, kazan **** odunlu termisifonla banyo suyu ısıtması, gibi alternatifler degerlendirilirse elektrik ihtiyaci azalir. En onemli ve gerek olan eletrik ihtiyaci, aydınlatma, telefon, televizyon,bahce sulama pompası, bahce aydınlatma gibi kalemlerde olacaktır.
Eger evinizi yaptıgınız yerde elektrik varsa ilk yıllarda elektriginizi kendinizin uretmesine cok gerek yoktur. Zaten evi kurarken bir suru masrafınız olacak. Eger elektrik varsa Yer Kaynaklı Isı Pompasını kullanmak cok daha ucuza mal olacaktır. Yoksa bu sistemin harcadigi elektrigi uretmek icin kurulacak elektrik uretim sistemi yatırım maliyeti iyice yukarıya cikacaktir. Bu da cok mantikli olmayabilir.
Simdi yukarıya dogru bir baktımda baya uzun yazmisim..normelde arkadaslar bu kadar uzun yazmiyor. Hemen yazımı burada kesiyorum. Soruları olan arkadaslar olursa cevaplamaya calisirim. Isteye arkadaslara Yer kaynaklı Isı Pompası hakkında dokumanda gonderebilirim.
Simdilik bu kadar..

Beyaz Kartal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön