Sonunda 41 sayfayı bitirebildik şükür.Okuduklarımın sonucunda tki humas almaya karar verdim Samsunda karadeniz bölge bayiliği gözüküyor dedim oh ne iyi.Evden çıktım sitede yazan bayi adresine yaklaştım telefonla aradım yeriniz tam nerde diye adam 20 metre arkamdan el sallıyor.Yanına vardım incik boncuk satan bir yer dedim yanlış telefon aradım heralde adamın dediği şu o işi benim arkadaşım yapıyor ben ona yardımcı oluyorum ürün isteyen olduğu zaman konyadan getirtiyoruz.Böyle bir saçmalık olabilirmi ya ağlayayım mı güleyim mi adamı internet sitende bayi olarak göstermişsin hemde karadeniz bölge bayii.Adamın dükkanında bir tane numune humik asit yok bu ne ciddiyetsizliktir bu ne kandırmacadır bir anlam veremedim.
Devletin kurumu diye adlandırdıkları yerde bayim diye sitesine koyduğu kişiye dikkat etmeli değil mi?
Yurdumun halinden karelere devam edelim dedim forumda bir arkadaş yazmış tarım kredi kooperatiflerinden bulabilirsiniz veya yönlendirirler.Tarım kredi kooperatifine gittim içerideki amcam humik asit deyince bi 5 saniye yüzüme baktı sonra dediki bizde o olmazda ben sana bi yeri arayayım soralım.Aradı bir yeri karşıdakine soruyor oda diyor ne diken ilacımı o ısırgan ilacımı oda bilmiyor.
Oradan doğru ziraatçilere geçtim şimdi hallederim dedim kendi kendime.Ziraatçi amcaya humik asit dedim bana dediği şu ben anlamam asit masit gübre var çuvalda lazımsa vereyim güneş kafama vurmuş zaten dedim memleketimin haline bak.Başka ziraatçiye gittim oda bitkisel humik asit verdi dedim leonarditten yokmu dedi bakim dışı başka bir şişe çıkardı dedi bu okudum baktım ondada bitkisel yazıyor oda o kadar anlıyor demek ki.Dışı farklı olunca içeriğide farklı oluyo zannediyor garibim bunlar ziraatçi ya konuşmaya glince her şeyi bilen bide birşeyden anlıyormuş gibi sen neye kullanacaksın bunu diye sordu.Bende ben araştırdım neye kullanacağımı biliyorum dedim çıktım.Son baktığım ziraatçide buldum onunda adı sanı farklı arkasında üretim tarihi vs bişi yazmıyor fiyat 15 tl dedim ki o parayı ona verene kadar internetten isteyelim hem tanınmış olur hem aynı paraya gelir.
Şimdi diyeceğim şudur ağaçlar net'i sıkı sıkıya takip etmeye başladığımdan beri toprağa bitkilere bakış açım değişti kendi kendime dedim ki ne kadar cahilmişiz.Hadi ben kendimi geçtim ev kullanıcısıyım çiftçilerimiz ne kadar cahil diye düşünürken bu olaylardaki tarım kredi kooperatifindeki abim,ziraatçi amcalarım,tki'nin bölge bayisi bunları tanıdıktan sonra çiftçilerimiz ne yapsın dedim onların daha bu işlerle ilgili en üst mertebe diyebileceğimiz kişiler cahilliğin dip noktasında biz halk olarak ne yapaılm?
Bu yaşadıklarımı anlatmadan geçemedim illaki içinden alınabilecek dersler vardır.Hayatımızda internet olmasa Samsun gibi büyükşehirde herşeyden mahrum yaşayacağız yazık.
|