View Single Post
Eski 01-06-2015, 18:22   #300
Kudret Tezel
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sayın asiltürk, Ph ölçümü, elektronik ölçü aletleri veya PH a göre renk değiştiren kağıt veya indikatör sıvıları ile yapılır. Elektronik aletler normal durumda iken hatasız ve hassas olarak PH ı ölçer ancak aletin gösterdiği değerin doğru olup olmadığı aletin kalibrasyonu ile ilgilidir. zira zamanla geğişebilen ölçü kalibrasyonunu sık sık kontrol ederek emin olmak lazımdır. İndikatörler veya Ph kağıtlarıyla ölçülen PH değerleri ise dijital veya ibreli ( Anolog ) aletler kadar hassas değidir . Dijital aletlerde PH 0,01 gibi hassasiyetle ölçülürken indikatör veya kağıtlarda bu aralık daha büyük tür mesela buçuklu ölçüle bilir veya 0,25 hassasiyette ölçüle bilir ama şu bir gerçektir ki bu hassasiyete razı isek hata yapmazlar. Ancak burada da gözünüzün yanılması ve ışık durumu söz konusudur. Ph kağıdının veya indikatörünün ölçümden sonra alacağı renk, renk kartelası ile mukayese edilerek Ph değerlendirmesi yapılır.
Gelelim yapmış olduğunuz ölçüme: Ölçü tüpünün yarısına su doldurup 5 damla indikatör damlatınca pembemsi olan rek Ph ın 7 den küçük yani asitli olduğunu yeşilimsi olan ren ph ın 7 den büyük yani bazik olduğunu söyler. Koyu maviden kırmızıya kadar uzanan bir renk yelpazesi vardır. Orta yani nötr renk sarıdır.yesile kaçtıkça kalevileşir kırmızıya kaçtıkca asitleşir. Biz besin eriyiğimizi n Ph sının 6.0 ile 6,5 arasında olmasını isteriz o halde rengimiz sarıdan hafif kırmızıya dönmüş yani çok açık turuncu olmalıdır. Belki bu renge Altın sarısına benzetmekte doğru olabilir. Bu rengi gözünüz bir kere algıladığında artık renk kartelasına bakmadande ölçüm yapabilirsiniz. Çünkü sadece bir değer yani 6,0-6,5 rengini akılda tutmak kolay olur.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön