Evvela herkese merhabalar,
Ben Mesut Elçiçek, aranıza henüz katılmış bulunuyorum. Böylesine değerli bir oluşumun içine dahil olmak beni gerçekten mutlu ediyor. Aranıza kabulümü rica ediyorum.
Uzun zamandır forumu ziyaretçi olarak epey dolaştım ve her konu altında çok değerli bilgi ve tecrübelerin paylaşıldığını gördüm, bu paylaşımlarından ötürü başta Sayın Kudret Tezel olmak üzere tüm paylaşımcı arkadaşlara ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Topraksız Tarım uygulamasına artık giriş yapma vaktimin geldiğini hissettiğimden ilk mesajımı da böylece göndermiş olayım dedim.
Yalnız uzun süredir cevabını aramama rağmen hali hazırda kafamdaki soru işaretlerinin bazılarına net cevaplar bulamadım. Siz değerli ustalar beni ve merak eden başkaca arkadaşları aydınlatırlarsa memnun olurum.
Öncelikle Topraksız Tarım uygulamasının temelinde "SU" bulunmasından dolayı bazı tereddütlerim var. Şöyle ki;
Ekolojik olarak dünyamızın temiz su kaynaklarının anormal bir şekilde tükenmeye başlamış olması ile su tabanlı tarımcılığın ortaya çıkmasının aynı zamanlara denk gelmiş olması manidardır. Her ne kadar ziyan ettiğimiz su miktarı her gün israf edilen tonlarca suyun yanında devede kulak kalsa da etkili olmaktadır. Temiz su (içilebilir ve ya yakın kalitede su) gerektirdiğinden ötürü bu tarım şekli hızlıca su tüketiminin artmasına neden olabileceğinden, özellikle sistem içerisinde kullandığımız suyu başkaca işlerde kullanmak (saksı sulaması, bahçe sulaması v.b.) yerine tekrar sistemde kullanılabilecek hale getirmenin bir yöntemini bulamaz mıyız? arıtmak maliyetleri yükselteceğinden aynı suyu başka bir işlemle veya işlemeden yeniden kullanamaz mıyız? Bu konunun önem arz ettiğini düşünerek fikirlerinizi almak isterim.
Diğer bir konu ise forumda bir çok konu altında bir çok değerli bilgiler verilmiş ama yeni başlayan birinin bu işe hangi konudan ve ya hangi adımdan başlayacağını anlatan / öğreten bir "ana konu" oluşturamaz mıyız? Şahsen benim kafam fazlaca karışmış durumda. Şu ana kadar birçok makale ve konuyu sonuna kadar harfiyen okudum fakat kafamdaki bilgileri toparlayamıyorum ve her seferinde o konudan diğerine atlıyorum ama hep aynı noktaya dönüyorum. Bunu da Sayın Kudret Tezel ve Sayın Forum Yöneticilerinden ayrıca rica ediyorum.
Eğer istenirse diğer forumlardan naçizane tecrübelerimle, her ne kadar Topraksız Tarım konusunda yeni olsam da forum içerisinde elimden geleni de yapmaya hazırım.
Herkese bol yeşilli günler ve hayırlı hasatlar diliyorum.
Saygılarımla,
Mesut Elçiçek
|