Karıncaları yasemin saksısının toprağını gevşetmek için kullanıyordum. Muz kabuklarıyla besleyerek
Karıncalar, yaprak bitlerinin yapraklar üzerine salgıladığı sıvıyı yiyerek beslenirmiş, bu yüzden de onları diğer böceklere -özellikle yaprak bitlerini yiyen uğur böceklerine- karşı korurlarmış. Kalanchoelerim de bu karşılıklı menfaat işbirliğiyle az kalsın öleceklerdi.
Yine bu forumdan öğrendiğim kadarıyla -yanlış hatırlamıyorsam- karıncalar,
kırmızı örümcekleri yiyorlar.

Van'dayken de sellukamda karıncaların gezmesine izin veriyordum, yaprak biti yoktu rahattım. Ancak selluka yapraklarının arka tarafında tozlu gibi bir görüntü oluşmuştu. Forumu okuduktan sonra saksıyı karıncaların olduğu yere koydum, bir süre sonra da karıncalar selluka dalları üzerinde turlara çıktılar, yeni çıkan sürgünlerde de böyle bir sorun gözlemedim.
Van serin bir yer olduğu için zararlılar çok güçlü tutunamazlardı, bir kere püskürtülen arap sabunlu su hepsinin icabına bakardı. Unlu biti hiç görmemiştim mesela, bir kere de şu tükrüğün içinde yaşayan böcek var ya onu görmüştüm. Bitler de uzun ömürlü duramazlardı

Gece hava iyiden iyiye soğuk olurdu yaşayamazlardı. Genelde ev içi bitkilerde siyah sinekler olurdu, pencereyi açınca onlar da kaybolurlardı.
Bir de burada -Tarsus- etraftaki bahçelerde bulunan ağaçları geçerken inceliyorum bütün bütün böcekler istilâ etmiş durumda, yapraklar yapış yapış, yağlı gibi. Kimse de ilgilenip mücadele etmiyor.

Ortam da rüzgârlı olunca bir şekilde benim balkonuma kadar geliyorlar.
Karıncalar için bence 3. 4. kat sorun olmaz, istedikleri her yerde ortaya çıkıp koloni kurabiliyorlar.