Sirken Otu Hakkında (biraz dil düzeltmesiyle aşağıdaki linkten alınmıştır)
Sirken Otu ve Sirken Otunun Faydaları | SifaliBitkileriniz
Sirken Bitkisi Kullanımı ve Faydaları
Sirken otu (Chenopodium album) Ispanakgiller (Chenopodiaceae) familyasındandır. Çiçeklenmeden önce toplanır. Halk arasında yabani ıspanak olarak bilinir.
Ispanak gibi pişirilebilen sirken otu ıspanaktan daha faydalı besin değerlerine sahiptir. İçerdiği vitamin ve mineral yoğunluğu ıspanaktan daha faydalıdır. İçeriğinde A, B, C, B6 vitaminleri ve Demir, Niacin, Kalsium, Protein, Sodyum mineralleri bulunur. Lifli bir sebzedir.
Sirken Otunun Bilinen Yararları
Kanı temizler. Bağırsakları yumuşatır. Bağırsakları temizleyici özelliği vardır. İltihap ve yara kurutucu özellikleri vardır. Tohumlarının bağırsak yumuşatıcı etkisi vardır.
Bunun için, her demlenecek bardak başına 10 gr tohum kullanılmalıdır. Bazı Amazon kabilelerinde emziren kadınlara süt üretimini artırması için bol bol sirken yedirildiği Amerikan kaynaklarında belirtiliyor.
Sirken Otunun Zararları
Bitkinin aşırı kullanımının sinir ve sindirim sistemine zarar verebileceği söylenir. Ayrıca böbrek rahatsızlığı olanların sirkenden uzak durmaları önerilir.