View Single Post
Eski 22-05-2015, 21:42   #54
flying dragon
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-12-2014
Sayin kiziltan,

ben de sizin gibi fena takmis durumdayim. Hele bu kamerayi aldigimdan beri, ofisimde uyuklar oldum. Ama isin icine girince, detaylari da ogrenince insan hevesleniyor.

Oncelikle bahsettiginiz balik ciftliklerini arastirdim. Orada kuyu suyu dedikleri su aslinda yagmurlarin olusturdugu artezyenler ile deniz suyunun karisimindan olusuyor. Ne baliklar icin ideal ne de tarima uygun ama malesef denize yakin verimsiz ciftlikler daha masrafsiz ve kolay kazanc kapisi sunan bu yonteme yoneliyor. Dogal olusmadigi icin batakliga donen goletlerde camur ve stres icinde buyuyen baliklarin ne kadar yenilebilir oldugunu siz dusunun.

UV lambasi konusuna gelince, sudaki faydali bakterilerin %99,9 u koloni halinde yasiyor. O yuzden uv lambasinin bakteri hayatina pek bir etkisi yok. Yalniz yuzen organizmalar genelde bakterileri yiyen avci larva ve organizmalar, suda yuzen mikroskobik yosunlar ve parazitler. Uv nin cok faydasini gordum acikcasi, suyun dibi gorunur hale geldi. Suyu baya zamandir kendi haline biraktigim icin, azalmisti. Uzerine tekrar ucte biri oranda yagmur suyu ekledim ama dogal olarak suyun biyolojik dengesi geriledi. Bir hafta sonra daha da temiz olur diye dusunuyorum.

Bu arada suyu test etmek icin bir kit aldim. Butun testleri uyguladim;
Name:  testkit.jpg
Views: 1748
Size:  41.6 KB
Butun degerler, nitrit ve nitrat degerleri, nho4 degeri 0,25 in altinda cikti yani sudaki bakteriler iyi is goruyorlar. Ama bir konuyu gorunce gozlerime inanamadim. Suyun ph degeri 4 cikti. Suya baliklara zarar vermeyen ve karbonat yastiklari ile suyun ph degerini yukselten ve stabilize eden lime yani kalsiyum hidroksit tozunu ekledim. Bu madde bordo bulamaci yaparken kullandigim icin bende hep bulunan bir maddedir.
Name:  filtre.jpg
Views: 1821
Size:  39.6 KB
Burada sistemin son hali goruluyor. Sifondan cikan su biyolojik filtreye giriyor, oradan protein skimmera giriyor, burada hava kabarciklarina yapisan protein parcalari ve organik maddeler kopuk haline gelip borudan disari atiyor, temizlenmis su da golete geri akiyor.
Name:  golet.jpg
Views: 1750
Size:  63.1 KB
Suyun rengi baya duzeldi, uzun zamandan beri ilk defa suyun dibini gorebiliyorum.
Name:  ornek.jpg
Views: 1715
Size:  58.2 KB
Iki gun once yaptigim olcumlerde ph 4 cikinca panige kapilip suya baya mudahale etmistim. PH i fazla yukseltmisim, su an 7,5 civarinda ama 6 ya indirmem lazim. 6 baliklar icin biraz dusuk ama bitkiler baliklarin istedigi 7,5 8 degerlerinde buyuyemezler.

flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön