Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi space_frog
üstadım bahsettiğin farklı bir çoğaltma şekli... youtube kanallarında doğrudan kök gibi şeyler dikiliyor, sanırım ondan bahsediliyor... stoklanmasının kolaylığı açısından da öneriliyor ama nasıl üretildiğini bir türlü çözemedim
örnek video: https://www.youtube.com/watch?v=7Oj6Ol0m6RU
|
Merhaba videoda gördüğünüz frigo fide dediğimiz şey çilekler tam gününü yanlış söylemeyeyim 60 gün soğuklamaya bırakılırlar bahçeden sökülüp temizlenip ilaçlanıp soğuk hava depolarına alınır, müşteri satınalacağı zaman o videoda gördüğün gibi yapraksız ama ortasında hafif yeşil bir canlı gövde ile geliyor o gördüğün çilek fidesi yani kısaca.Frigo fide yazıp aratabilirsiniz google den.Videodaki dayımın yaptığı şey mesafeyi uzak tutarak dikmek çünkü zamanı geldiğinde kollardan çoğaltma yapacak ve her iki çileğin arasına bir tane daha çoğaltacak.Çiçeği koparmasının sebebi ise çiçeği koparırsan kol atar çoğalmak için kolu koparırsan çiçek açar meyve için dayımın amacı çoğaltmak olduğu için çiçeği kesiyor sonrasındada koldan çoğaltmayı göstermiş zaten en basit olan çoğaltma şeklini.
Anaç gövdeden bahsetmişsiniz onuda şöyle söyliyeyim çilekler ağustos gibi belki daha sonra meyve verme işleri bitip çoğalmak için kollar çıkıp her iş bittikten sonra ana gövdenin yanından bir gövde daha çıkar yani iki kök olur belki birbirine yapışık olur ama ilerleyen zamanlarda söküp bıçakla tam ortadan kesersseniz 2 adet çileğiniz olmuş olur bahsettiği budur benim bildiklerim bunlar umarım sorunuzun cevabı budur.