Bonsai adayı Ficus Ginseng
Merhabalar,
Ben İzmir'den İbrahim EROL.
Geçen yıllar bir kaç defa bonsai yetiştirme konusunda araştırma yapmış ama başlangıç yapamamıştım. Benim bonsai merakım Japon kültürüne ilgimden geliyor, İzmir Japonya Kültürler Arası Dostluk Derneği üyesiyim, Go oynarım, çat-pat Japonca konuşurum, Anime-Manga takipçisiyim, Sakura çiçeklerini severim ve bunların yanında bonsai'yi de hep merak ederdim. Dün Koçtaş'ta alışveriş yaparken bonsai'lere takıldım. Hep bir fideciden alma, kendim yetiştirme gibi planım olmasına rağmen gerçekleştiremediğim için en azından bir yerden başlayayım diyerek hazır da olsa bir tane Ficus Ginseng Bonsai aldım. Kolay bir tür ve ofiste yaşamaya elverişli diyerek Ginseng seçtim. Ayrıca Zelkova'larda vardı. Gözüme en canlı olanı ve kök kısmı en iyi gözükeni seçmeye çalıştım, birkaçının kökleri dışarı çıkmış veya hırpalanmış gibiydi.
Sizlerle de paylaşayım istedim.
Saksı gözüme küçük gözüktü, zaten görüntü yanıltmasın plastik bir saksı, ama sanırım bir süre yerine alışıncaya kadar saksı değişimi yapmamalıyım. Budama vs de yapılmamış, buna da bir süre girişmemekte fayda var anladığım kadarı ile. Dip tarafı çürüme değil umarım, yeşermiş, Koçtaş'taki ilgili kişi çürüme değil dedi ama emin olamadım. Onun da resmini paylaştım. Ayrıca ofisten bir kare de paylaşarak bonsai'nin yetişeceği ortamı paylaşayım dedim, ofiste ısıtma ve soğutma için bir de klima mevcut, olumsuz etkiler mi merak ettim.
Bunların haricinde ilk budama ne zaman yapılmalı, öncelikle hangi dallardan başlamalı? Şu an filizler yeşil ve canlı gözüküyor, müdahale edeyim mi? Bir de hangi stillere uygun? Eğimli gövdeler hoşuma gidiyor görüntü olarak, bir de Han-Kengai çok hoşuma gidiyor. Kaya üstü de iyi bir görünüm. Bunları uygulayabilir miyim? Ya da bu bonsai'de bir süre serbest tecrübe ettikten sonra daha uygun başka bonsai'lerde mi denemeliyim.
Buraya kadar okuyup sabrettiğiniz için teşekkür ederim, benzer sorular pek ok kez sorulmuş, okudukça okuyorum, ama her bonsai kendine has olduğu için resimlerini paylaşayım istedim.
|