sn.taisenberg
Her türün ayrı ihtiyaçları ve huyu var.Mesela birkaç tane kurtbağrım var onlara ne yapsam direniyorlar.aynı muameleyi akçaağaçlara yapsam birtane kalmazdı
Japon akçağaçlarında benim anladığım:
günde 1-2 saat tercihen sabah güneşini seviyorlar
Ağac güçlü, köklü ,çok sağlıklı ve formda değilse yaprakların ıslanmasındanda hoşlanmıyorlar.Hele bide ıslakken rüzgar yerlerse uçlardan kurumalar ve yaprak deformasyonları çıkıyor ortaya.
saksıların topraklarını değişik oranlarda malzemelerle hazırlamıştım.Ondada gözlemlediğim en iyi versiyon,, steril çam kabuğu,tarımsal pomza (beyaz),katkısız baltık torfu( ph5-6),dere kumu ve solucan humusu.
bu toprak versiyonu hem geçirgen oldu kök çürütmekten korkmadan sulayabiliyorsunuz,hemde bitkinin köklerinin yeterince nem ve hava almasına imkan tanıdı.
mesela torfunu fazla koyduğum saksıdakilere daha dikkat etmem gerekiyor daha geç kuruyor toprak ve kök çürümesine olanak verebilir.
tabi bu toprak işi ağacın hangi konumda ne kadar güneş ve hava akımı aldığı ilede ilgili.Benim cephem kuzey sabah 1 saat güneş var sonrasında serin sayılabilir.
Kısaca aslında zor bir ağaç türü değil bence.
özetle:
Geçirgen bir toprakta(toprak süzek olduğu için sulama aksatılmamalı)
sabahları 1-2 saat güneş alabileceği,fazla esmeyen bir konumda, yapraklarını ıslatmadan,arada besin takviyesi ile şu ana kadar sorun yaşamadım diyebilirim.