Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mhmaks_78
Okulumuzda bir süs havuzu var, ancak filtreleme uygulamadık. Bu konuda yardımcı olmak isteyen arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim
|
Sn. Aksoy (hitap yanlış ise bağışlayın), okulunuzun web sitesini inceledim.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Her süs havuzunda illa ki teknolojik-filitreleme
gereklidir diye bir zaruret yoktur. Duruma göre süs havuzlarıda doğal bir arıtma tesisi gibi kendi kendini biyolojik olarak çekip cevirebilir. Esasen en zahmetsiz ortamlarda genellikle kendi kendine yetebilen ve dışarıdan az itki ile ayakta durabilenlerdir sanırım (bunu okulunuzun imkanları ve ihtiyaçları dahlinde hatırlatmayı uygun buldum). Filitreleme denince geniş bir yelpazede İHTIYACA BİNAYEN UV filitre, mekanik filitre, biyolojik filitre gibi bir dizi çözüm olduğunu hatıra getirmek ve bunların hangilerinin sizin için bir ihtiyaç olduğunu keşfetmek gerekiyor. Aksi durumda lüzumsuz ve işe yaramaz yatırımlara girmenizde mümkündür.
Mekanik filitrasyonda suda serbest yüzen kirleticiler tutulur, bu sebeple eğer suda bu tür mekanik olarak tutulması gereken (ayrıştırılması gereken) materyal var ise; bunları Hakan Bey'in de bahsettiği gibi yüzmilyonlarca lira harcamadan, basit bir kendin yap filitre ile yapabilirsiniz; kaldı ki bu konuyu araştırmak öğrenciler arasında bir araştırma konusu olarak bile belki de projelendirilebilir. Koltuk imalatçılarından metre karesi 3-5 YTL'ye teradik edilebilecek ve kirlendiği ölçüde değiştirilebilecek "elyaf" ile ve önüne yaprak gibi daha büyük ebatta kirleticileri turabileceğiniz file türü şeylerle kendi filitrenizi geliştirebilirsiniz. Bu filitre belki satın alınacak ürünler kadar dekoratif olmayabilecektir ancak onlardan çok daha fazla işinizi daha etkin olarak görür olabilecektir. Mesala, meyve sepetlerinden birbirine taşacak iki-üç basamaklı bir sistemi kendiniz inşa edebilirsiniz. Her sepete sünger materyaller koyarak içinden su akar iken kirleticileri turabileceğiniz bir düzenek oluşturabilirsiniz, uygun sıklıkta bu mevve sepetlerini (manavlardan da tedarik edilebilir) temizi ile değiştirebilirsiniz. Bu iş için bir su pompası ve uygun hortumlama kafi gelecektir. Hortumun emişini havuzun en dip noktasından yapmanız durumunda pek çok dibe çoken atığıda filitre sepetlerinde toplayabilirsiniz.Nilüferleri saksılara dikmek ve bir kaç ayda bir tortuları sifonlamak, kar sağlar.
Suyun biyolojik olarak filitrasyona ihtiyaç duyup duymadığını ayrıca araştırabilirsiniz, bu hususta genellikle koi lerin yaşamsal çevre ihtiyaçları ön plana çıkar; bunun içinde balık ölümlerinin olup olmadığı, balık gelişimleri rutininin sağlıklı olup olmadığı, hastalanıp hastalanmadıkları, yem alıp almadıkları gibi bir dizi gözleme bakabilir veya kestirmeden suyu amonyak, nitrit ve nitrat testleri ile ölçerek en azından azot döngüsünün sağlıklı işleyip işlemediğini görebilirsiniz. Nilüfer ve koi'ler birbirleri için bu anlamda tamamlayıcıdırlar, birisinin çıktısı diğerine azot döngüsü açısından
daha yaşanır bir çevre
sunar.
Süz havuzunuza daha fazla ve çeşitte "bitkisel alan" lar yaratarak su kalitenizi arttırabilirsiniz. Bunun içinde akvaryumculardan hızlı gelişen ve bol güneşi seven Valnisneria türlerinden ilave edebilirsiniz. Süs havuzunuz okulunuzda hem öğretmenler hemde öğrenciler için bir doğayı öğrenme alanı haline dönüşebilir; yönetiminde olduğunuz okulunuz için bu gayretlerinizin devamını diler, tebriklerimi sunarım.
saygılarımla,