View Single Post
Eski 12-05-2015, 13:20   #11
karabuz
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-06-2013
Şehir: Bulgaristan, Eski Cuma
Mesajlar: 158
Üreticiler desteklemenin asıl amacını anlamaya başlamayınca "acayip kyarlı" işlerin gerçekte o kadar da kyarlı olmadığını göremediği müddetçe durum bu olacak.

desteklenen bir sektör neden desteklenir - desteklemenin amacı yetersiz miktarda üretim yapılan bir ürünün üretimi artsın, fiyatlı düşsün ve pazarlarda yerli malı bulunsun, para dışarı gitmesin. Devlet bu politikasını savunur ve bunu yapmaya çalışır, yok biz hem destekleyelim hem fıyatlar düşmesin... mümkünü yok desteklenmez teşvik edilmez o zaman. destekleniyorsa fiatını düşürmeye çalışma var demektir. Aslında bunda kotü bir şey yok, yanlış Çabuk zengin olma hevesinde olanda, yok az yatırım ile miliar lar, hangi sektorde bu böyle de burda olsun, işi bilmeden girenin abartılı beklentileri yanlıştır. yok 3-5 dönüm ile hiç işlemeden zengin olduk... mümkün mü ki ?

bir başka konu ceviz olan bahçede ne engel mevcud ki domates, biber, bugday, mısır.. üretmezler üreticilerimiz. zaten cevizin kaç yılda gerçek verim verdiği her kitapta yazar, bahçeyi 10*5 ekeriz, aralarda 7-8 yıl ara tarım yaparız, toprak işlenmiş olur boşta durmamış olur ..yalnız ufak sorun.. iş var, iş yapmak var . oyle cevizi dik bekle 3 yıl hop bir yığın para - değil öyle yapmayalım lütfen ceviz yapılan işe göre süper para getirir, yalnız ilk 2-3 yıl bebek gibi bakarsınız, sonradan dönümüne çeltik kadar kazanç kalsa * mükemmel , ne yaptık ki her yıl yeniden mi diktik.. yanlış olan buyuk beklenti. yanlış olan dış pazarlara güvenmek..

dış pazara 2-3 dolardan yukarı satılmaz, satılamaz ) bulunduğum bölgede ( bulgaristan ) tarlaların satılık fiatları 100 ila 300 euro arasında, desteklemeler dönüme yılda 100 euro, her taraf ceviz doldu. 100 bin tl yatırım ile 200 dönüm bahçe kuranları biliyorum, bu adama maliyet hemen hemen sıfıra gelmiş, kaç paradan verse hep kazançlı- bunun gibi siyle yarışılmaz (binlerce donumu olanlar da var o ayrı) . 5-10 yıl sonra yemeklerimizi ceviz yağıyla pişirirsek hiç şaşırmam .

Türkiye de olmanın güzel tarafı sınırları çok güvenli, kaçak mal girmez,erli üretici iç pazarı beslesin yeter.. fazla üretilir ise o zaman iş kötü. dış pazarlar -zor.

tekrar yazmaktaki ana amacımı tekrarlayayım - ceviz kazançlı ve kazançlı kalacak, tek düşünmemiz gereken beklentilerimiz gerçekçi veya değil.

saygılar

karabuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön