selam, datura ile brugmensia farklı bitkiler. datura daha çok otsu - çalı formunda bir bitki. anadoluda daturanın meyvalarını tedavide kullanan yanlış bir zihniyet var. özellikle karadeniz ve doğu anadolunun kuzey kesimlerinde acil servislere datura zehirlenmesi ile birçok hasta başvurur. meyvaları zehirli olmasına rağmen yemediğiniz sürece daturayı bile beslemenizde bir sakınca yoktur. melekleri ise farklı bir bitkidir. internetten sizin için bulduğum bir yazı:
Tatula ( datura) cinsi bitkiler patlıcangiller ( solanaceae ) familyasından olup on kadar türü bulunmaktadır.Tek ya da iki yıllık otsu bitkilerdirler. Daha önceleri ayni familyadan olan 'brugmansia' cinsi de bu türden sayılıyormuş.
Bazı datura türleri ( Datura stramonium,Datura inoxia,Datura metel ) yurdumuzda da doğal olarak yetişmektedir. Halk arasında bu bitkiye; boru çiçeği, şeytan elması, eşek hıyarı,dikenli elma,deli otu, dikenli ceviz..... gibi çok sayıda ad verilmiştir.
Tatulala yaz aylarında huni ( trompet ) şeklinde, beyaz,pembe ve mor renkli iri gösterişli çiçekler açar. Bazı türlerinin ise çiçekleri katmerlidir. İri olan yaprakları kötü kokuludur,meyve kapsülleri ise ceviz şeklinde ve dikenli olur.Yabani olarak yol kenarlarında yetişen daturanın .çok sayıda da kültür türleri ve çeşitleri üretilmiştir.
Tatula sıcak iklimleri sever,soğuğa karşı dayanıksızdır.Güneşli yerlerde ve nemli, humusça zengin topraklarda iyi gelişir.Kışın kuruyan bitki çoğu zaman ilkbaharda yeniden köklerinden filizlenerek hızla büyür.
Tatula tohumdan üretilir.Yetiştirilmesi kolay,bakım istemeyen bir çiçektir..
Tatula çok zehirli bir bitkidir,eldivenle tutulmalıdır.Yaprakları ve meyvesi ilaç yapımında kullanılmaktadır.
Tatula ( Datura ), çalı türü bir süs bitkisi olan Meleklerin borazanı ya da meleklerin trompeti denilen Brugmansia ile karıştırılmaktadır.Bu iki bitkinin çiçekleri birbirine benzemesinden ileri gelmektedir.Ancak meleklerin borazanı bitkisinin çiçeklerinin ağzı yere bakar ( sarkıktır ) ve çok güzel kokuludur.
kaynak:
Cittaslow Botanik Park: TATULA (Boru Çiçeği)