Selamlar Fzthalil,
Kuşunuzda astım olduğunu sanıyorum. Ancank yeni yerini yadırgamasından heyecan ve korkusundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için, herhangi bir müdahaleden önce sizinle 1 haftayı doldurmasını tavsiye ederim. Nefes darlığı şeklinde hırıltılar devam ederse, kuşun nefes düzensizliğinin korku ve panikle artıp kuşu hırpalayacağını düşünerek ilk etapta kuşun kendisini götürmeyin onun yerine veterinerden kendiniz fikir veya ilaç alın. İllaki görmek isterse o vakit götürürsünüz.
Şunu belirtmeden geçemeyeceğim;
Veterinerler genel olarak 4 ayaklı hayvanlar konusunda uzmandır, küçük kanatlılar için yüzde yüz güvenilecek bir veterinere rastlamadım.
Petshop sahiplerinin-çalışanlarının farmakolojik bilgisinin veteriner düzeyinde olamayacağı aşikardır. Bu sebepten iş ilaç kullanmaya gelince gözüm kapalı asla güvenemem bir petshopun tavsiyesi olan ilaca.
Baktığımız evcil hayvanımız ne olursa olsun onun sağlığından en iyi anlayacak olan bizzat onunla ilgilenenlerdir. Daha önceki gönderilerimde de bahsini ettiğim facebook sayfası üreticilerin kurup yönettiği bir sayfadır ve %50 güvenimi üreticilere %25er vet. ve petshoplara bölüştürdüm.
Hasılı;
Ben hem petshoptan hem veterinerden hem de facebooktaki muh. kuşu sayfasındaki bizzat üreticilerden fikir almadan ilaç kullanmam. Ortak kanaate varmadan, gözü kapalı ilaç kullanmak sindirim boşaltım sistemleri komplike olmayan bu kuşlarda kursak sorunlarından bağırsak florasının bozulmasına kadar çok sorunlara yol açabilir.
İlaç tavsiyesi yerine size bir eylem planı yazdım çünkü ilaç tavsiye etmek sorumluluk almak demektir kendim emin olamadığım için bir ilaç ya da tedavi tavsiye edemiyorum. Siz vakit kaybetmeden araştırmanızı yapın fikriniz oluşsun bir an önce tedaviye de başlayın.Eğer astımsa unutmayın:
Astım kimi zaman öldürücüdür.
|