Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ateş Öztan
Sevilay kardeşim,
Geç yazabildiğim için kusura bakma. Yurtdışındaydım. Dönünce de işlerim vardı.
Beni uzman görmenize teşekkür ederim. Fakat, ben de sizler gibi amatörüm.
Cam güzeline üzüldüm. Alır almaz köklendirmen iyi. Emniyet oluyor.
Benim kanaatim; uygun olacağını yazdığım şartlarda çok karışmadan çiçeği uzun bir süre bırakmak. Sonuçta her hareketiniz sonunda kendini tekrara tekrar toplamaya çalışıyor. Böceklenme yoksa yarı gölge bir yerde aşırı olmayan bir sulama yapın ve bekleyin.
Elfogi'nin yolladığı cam güzeli geldiğinde perişandı. Ektim, 5-6 ay bekledim. yavaş yavaş kendini topladı. Güçlendiği an bir iki alıp bıraktım. Şimdi, aynı küçük saksıda kocaman oldu.
Siz de dışarıdan aldığınız cam güzelini ışık ve güneş alan bir cam önüne koyduğunuz için doğal olarak eski ortamından daha farklı bir etki yapmış oldunuz. O da tomurcuklarını döktü. Bıraksaydınız bir kaç hafta sonra kendini toplayabilirdi.
Souç, cam güzeli yıllık bitki sayılır. Sürekli çelik alıp bir yandan yenileyin.
|
Ateş bey inanın sizden ümidimi kesmiştim.Ama cam güzeli hakkında yazdığınız herşeyi kaydedip çıktısını aldım.Sürekli elimde bir kaç sayfa kağıt cam güzellerinin yanında (hastanın yanındaki refakatçi gibi) dolanıyorum.Onları balkona çıkartmiştım.Bu gün ''bir yere alışmaları gerekiyorsa eski yerlerine alışsınlar''dedim ve fazla aydınlık olan eski cam önündeki yerlerine koydum.Bir de zannediyorum ki şöyle bir hata yaptım;Tomurcukları da dahil her tarafına su püskürtüyordum.Belki de ondan bu kaprisleri yaptı bana.Şimdi su püskürtmek yok,toprağı kurumadan sulamak yok.Bakalım ne olacak?Bir tek şeyi sizden tam öğrenedim.Cam güzeli yıllık bir bitki ise biz dallarını kırıp köklendirdikçe yani yeniledikçe dallarını aldığımız anne bir müddet sonra ölüyormu?Yani yenilesek de yenilemesek de bu bitkinin belli bir ömrü mü var?Biliryor musunuz bu cehaleti 7 yıl önce afrika menekşelerinde yaşamıştım.Bir kaç afrika menekşesi katlettikten sonra 3-4 yıldır hiç sorun yaşamıyorum.Sayenizde cam güzelini de öğreneceği umarım.