Sayin kiziltan, ben yurtdisinda yasiyorum. Aquaponics ticari amacli yapilacak birsey degil, cunku tatlisuda yetistirilen ticari degeri olan bir balik yok. Polonya ve Fransa sazan turlerini yiyorlar ama Turkiyede tatlisu baligi tuketimi neredeyse sifir. Sus baligi ona keza, Turkiye'de bahcede havuz pek yok. Eger suya yeterince oksijen verilirse, alabalik yetistirilebilir ama stres icinde yasayacaklar akinti olmadigi icin. Hobi amacli ve kendi tuketiminiz icin guzel birsey.
Oksijen mevzusuna gelince, litre hesabina gore, gereginden cok daha guclu bir hava pompasi var. Oksijeni olcmenin gerekli oldugunu dusunmuyorum. 25 kilo sterlik beyaz kum aldim, haftasonu kumu goletin dibine dokucem ve bakteriyel hayat icin ekstra yasam alani olusturucam. Akintidan uzak bolgelerde organik maddelerin yeterince hizli tuketilmedigini dusunuyorum. Onun yanisira sisteme protein skimmer eklemem sart. Suyun uzerindeki protein kopuklesmeye yol aciyor. Daha nereye ve nasil yapacagima karar veremedim. Eger elimdeki hava pompasini protein skimmer'e cevirebilirsem en uygunu olur.
Aquaponics sistemi ilk kullananlar aztekliler. Ama onlarin yontemi daha farkli. Baliklarin bol yasadigi akarsularda ve gollerde, avlanmak icin misir kabuklarindan yaptiklari sallari kullaniyorlarmis. Daha sonra misir kabuklarindan yaptiklari sallarda kalan misir tohumlarinin cimlendigini, hatta tarladakine gore daha hizli buyudugunu kesfetmisler. Misirin sallarda hizli ve iyi gelismesinin sebebi, sallar dalgalarla inip kalkarken surekli koklere hava gitmesi. Yani benim sifon ile elde etmeye calistigim etki. Bunun uzerine devasa yuzen tarlalar yapip bu tarim turunu surdurmusler. Eger buyuk tatlisu uretimi yapan ve bundan kar eden bir firma olsaydi, cok buyuk sahalara bu yuzen tarlalardan ekleyip, hem baliklara sicaktan ve dusmanlardan kacmasi icin uygun alan olusturup, hem de uretilen sebzeden kar edebilirdi ama dedigim gibi tatlisu baliklarinin ticari degeri dusuk.
Düzenleyen flying dragon : 08-05-2015 saat 19:02
Neden: imlâ
|