Merhaba
Suyun rengi, dokusu,PiH ve EC degerlerinin takibi zaten baslibasina bir ugras. Oksijen konusu, okuduklarima gore, hassas gorunuyor. 5 ppm cozunmus oksijen degeri esik deniyor. Altina inince olgunlasma ve buyume durabildigi gibi daha ilerisinde olum oluyor. Hatta hava ve su sicakligi arttikca oksijen tutma kabiliyeti azaldigindan sorun yasanabiliyor. Bu konu tarla balikciligi ( levrek ve cipura ) konularinda yazili oldugu gibi durgun suda alabalik yetistirememenin de nedeni. Bahsedilern koku, renk degisimleri de oksijen yetersizliginin gostergeleri.
Olcme imkani varsa eger , DO olcer ucuza bulunabilirse sanirim faydasi olacaktir.
Biofiltre konusunda haklisiniz, o resimlerde arkadaki gorunmeyen kisimda filtrasyon var ama yeterlimidir bilmiyorum. Ayri bir filtre mutlaka faydali olacaktir
Sistemin hassasliginda size katilamiyorum, bitki ve balik, birisindeki sorun digerini yokedebiliyor. Aquaponic konusunda satis yapan siteler disinda elestirenler de cok. Basarisizlik cok fazla hatta kapanan buyuk seralar var. Basari hikayeleri Virgin Island Univ. gibi bilimsel kuruluslardan geliyor. Onlar arastirip yayinladikca bizler ogrenecegiz.
Bu arada Turkiye icerisinde bu sistemde ticari uretim yapani bulamadim, sizin bilginiz var mi ? Yazmistim, drponics.com denemis ama birakmis, yerimiz yeterli degil dediler.
Milas taraflarinda tarlada acilan havuzlarda cipura ve levrek yetistiriliyor. Yeralti sulari bu is icin uygun ve bol, havuzdaki suyu degistirerek baliklari canli tutup buyutuyorlar. Tarlada cipura, tarla balikciligi gibi aramalarda inceleyebilirsiniz. Dusuncem, hayat sartlari izin verse oyle bir yer alip yaninda akuaponik calismak. Ekim alanina gerekli suyu havuzdan cekmek sonra geri vermek, havuz bu islem olmasa bile zaten calisip uretiyor baligi. Boylece bos alanda fazladan bitki yetisebilir. Balik sayisi cok oldugundan ve cok cok fazla su bulundugundan bitkiye gubre temini sorun olmayacaktir, zaten tum su da ckilmemis olacak. Hayallerimizi de yazmakta sorun yok degil mi? Hayaletmeyen basarili olamazmis.
Basarili olmanizi diliyorum, saygilarimla
|