Sayin kiziltan hocam, katilmadigim noktalar sunlar;
1 aquaponics sayesinde olusan organik ortamlarda, ne bitkiler ne de baliklar bahsettiginiz kadar hassastir. Buyumeleri her zaman optimal olmayabilir ama biraz kontrol altinda tutup isin kalanini dogaya birakirsak, her turlu sonuc alinacagini dusunuyorum. Suyun rengi, dokusu, PH ve EC disinda, fazla birseyi takip etmeye gerek yok.
2 Sudaki oksijeni olcmek, acik havada yakilan kamp atesinde havadaki dumani olcmek gibi birsey. Suyun oksijene karisimi ve sudaki yogunlugu, sicaklik, akinti, ph gibi bircok degere baglidir ve lokaldir. Ayrica suya belli bir degerin uzerinde oksijeni istesek de karistiramayiz. Fazla olan hava suya eklendikce, sudaki en hafif madde olarak oksijen yine suyu ilk once terk edecektir. Maksimum anlamda oksijenle zenginlestirilmis bir su bitkiler icin cok onemlidir. Sadece koklerin oksijen ihtiyaci olarak degil, suda oksijene ihtiyac duyan mikro ogranizmalar ve baliklar sayesinde yine bitkilerin ihtiyaci olan karbondioksit de suya eklenmis olacaktir.
3 Resmini eklediginiz filtre sistemi cok zayif belki de faydasiz bir filtre sistemi. Gunes isiginin temas ettigi yerde bakterilerin yeterince kolonilesmesi mumkun degil. Ayrica temas etmedigi yerlerde de asiri sicaklik bakterileri oldurecektir. Ben goletin dibine koydugum plastik cimenler ve suya karistirdigim bakterilerle dipte dogal bir bio filtre olusturmaya calistim ama gunes isigi dibe kadar vurdugu icin filtre gorevi goren bakteriler yeterli yogunluga ulasamadi.
Benim calismalarimdan ve arastirmalarimdan cikardigim sonuclar bunlar. Dedigim gibi, fikirlerin gelismesi acisindan cesitlilik cok faydali. Ben de sayenizde sisteme biofilter i ekledim, daha ilk gunden faydasini gordum. Simdi baliklarimla daha cok hasir nesir oluyoruz.
Düzenleyen flying dragon : 06-05-2015 saat 15:07
|