View Single Post
Eski 04-05-2015, 23:16   #44
flying dragon
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-12-2014
Sayin kiziltan hocam, soylediklerinizin arasinda benim katilmadigim ve/veya farkli bildigim bilgiler olsa da bu sadece burada verilmek istenen ve gelistirmek istenen fikirlere zenginlik katiyor. Bu sebeple cok tesekkur ederim.

Ben biofilter sistemini zaten kullaniyordum ve bu isi suyun dibinde, cinden getirttigim plastik akvaryum bitkilerinin cevresinde, suya bakteri eklemek suretiyle surekli uyguluyordum. Ama su istedigim berrakliga ulasmayinca, gunes isiklarinin derinlere kadar nufuz edip, eklenen bakterileri ve biyolojik hayati etkiledigini farkettim. Uzun zaman once aldigim ve ordeklerimin goletini temizlemek icin kullandigim biofilter eco 5000 i bulup cikardim. filtrenin ust kisminda bir de uv lambasi vardi ama bakteriyel hayata zarar verecegi icin kullanmayacagim. Yosunlari afiyetle yiyen kerevitlerim ve suda serbest halde gezen yosunlari yiyen mikro organizmalar suda mevcut.

Kisaca biyolojik filtrenin yapisini anlatayim. Biyolojik filtre, sudaki patojenleri ve bitkiler icin cok karmasik organik yapilari parcalayarak bitkilerin faydalanabilecegi, baliklarin da rahatsiz olmayacagi bir hale getirir. Biyolojik filtrenin uc sarti vardir;

1 gunes isigi ve uv girmeyecek
2 suda oksijen olacak
3 mikroorganizmalarin yapisarak cogalacagi, koloniler kuracagi alanlar olacak

Name:  katmanlar.jpg
Views: 1923
Size:  51.2 KB
Fotografi cekerken elim titremis ama onemli oldugu icin ekleyecegim, kusura bakmayin.
Oncelikle filtrenin altina, volkanik cakillardan olusan bir katman olusturdum. Volkanik cakillar delikli yapisi sayesinde, mikroorganizmalara ureme ve cogalmalari icin alan saglayacak. Onun uzerinde, plastik toplardan olusan daha gevsek bir katman var. Bu bolge suyun devridaimi ve oksijenin karismasini sagliyor. Onun uzerinde, organik artiklardan arinmis suyun ciktigi bir sunger tabakasi var. Sistemden cikan su sunger tabakanin uzerindeki bir delikten sungerin altina giriyor. Orada icindeki organik maddeleri bakterilerin oldugu yerde birakip sungerin uzerindeki borudan sakince golete karisiyor. Bu sistemi kurmamin baska bir avantaji da, kerevitler aksam saatlerinde yuzeye yakin kiyilarda dinleniyorlar. Bazen tepelerinde patlayan sifon onlara zarar verebilirdi. Beli de vermistir. Artik bu sorun ortadan kalkti.

Name:  kapak.jpg
Views: 1863
Size:  56.6 KB
Filtrenin kapagi, az once bahsettigim katmanlarin su ile beraber yukselmesini engelliyor. Mikro organizmalarin oldugu katmanlari dibe bastiriyor.

Name:  biofiltre.jpg
Views: 1901
Size:  65.7 KB
Filtrenin kurulmus, genel gorunusu

Name:  mikrop.jpg
Views: 1904
Size:  58.7 KB
Bu karisimin icerisinde, gerekli nitrat, amonyak parcalayanlar basta olmak uzere, butun faydali temizleyici bakteriler var. Ayrica patojen ve toksin icermiyor.

Name:  yosun.jpg
Views: 1853
Size:  57.2 KB
Bu karisimda da yosunlarla beslenen bakteriler var, ikisini bir arada kullanabiliriz.

Sudaki degisimleri buraya ekleyecegim. Ayrica evdeki malzemelerle de biyolojik filtre yapmak mumkun. Isteyen olursa onlarin da planlarini veririm.

flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön