View Single Post
Eski 03-05-2015, 20:04   #39
flying dragon
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-12-2014
Degerli kiziltan hocam,
verdiginiz kiymetli bilgiler ve link icin tesekkur ederim, gercekten de ilginc bir kaynak. Fakat, kullanacagimiz degerleri tamamen verilen degerlere gore ayarlamak ve o degerde tutmak guc. Cunku sisteme koydugunuz baliklar ilk basta kucuk, ve kisa zamanda buyuyorlar. Aynisi bitkiler icin de gecerli, ve bitkilerin turune gore degisik evrelerde ihtiyaclari degisir. Kisacasi, aquaponics sistemlerde mukemmel degerleri hesaplamak mumkun ama pratikte uygulamak zordur, hatta sisteme hasar verebilir. Cunku aquaponics sistemlerde biyolojik dengenin ustasi doga, doganin da tek ihtiyaci zamandir.

Bahsettiginiz gibi, ben de sistemde dengeyi faydali bakteri ekleyerek saglamaya calisiyorum. Bakteriler suda bulunan balik diskisi gibi patojenikleri yiyerek bitkilerin kullanabilecegi hale getirip bunu suda hazir bulunduruyor. Bitkiler neye ihtiyaci varsa, kokleri vasitasiyla bunu alip koklere gelen hava sayesinde istedigi sekilde parcaliyor. Suda fazladan besin maddesinin bulunmasi bitkiler icin herhangi bir sorun teskil etmiyor cunku tamamen organik. Belli bi orani asmadikca, bunun baliklara da bir zarari yok. Baliklar gelismis canlilar olduklari icin, hayatta kalma yetenekleri ve ortama uyum saglama yetenekleri yuksek. Yani sistemdeki hicbir canliya zarar vermeden, kucuk duzenlemelerle sistemi dengeli tutmak mumkun. Duruma gore, bitkiler suyu temizlemek icin yeterli olmazsa, suyu kismen bosaltip taze suyla degistirerek (ben kesinlikle yagmur suyu kullaniyorum, sebeke suyu dinlendirilmeden kullanilirsa bakteriyel hayati yokeder), suyun besin degerinin dusuk oldugu durumlarda verilen yem miktari arttirilarak sistemin dengesini asamali olarak duzeltebiliriz. Suyun kopuksuz, berrak ve acik kahverengi ve sari arasinda bir renk almasi bize sistemin saglikli olarak isledigini gosterir. Tabi bitkilerin buyumesi ve baliklarin olmemesi de onemli.

flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön