View Single Post
Eski 26-04-2015, 22:38   #34
flying dragon
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Degerli dostlar,

gecen hafta size bahsettigim gibi kucuk bir felaket yasadim. Sifonun tikanmasi sebebiyle sistemden suyun bosaltilma islemi durmustu. Bu sekilde havuzun icerisindeki su neredeyse bitmisti. Yaklasik onbes kadar baligi kaybettim. Ama bu gibi durumlarda sinir ve uzuntu ile pek vakit gecirmem, genelde ise koyulurum. Ben de oyle yaptim ve yasadiklarimdan ders cikararak sistemde bazi onlemler aldim.

1 Saksilardan suya karisan kucuk kil toplarin sistemi tikamasini engellemek icin sifonun hemen girisine cikarilabilir bir filtre sistemi koydum.
2 Sifonun tikanmasi halinde suyu en azindan havuza geri akitmasi icin olctugum yukseklikte bir cikis yaptim
3 Delikli sepet gibi bir kabin altina yaklasik dort cm lik dort adet ayak yaptim, pompayi kadin corabina sarip buraya koydum boylece tikanmasini engellemis oldum.

Bu sistemin en kotu tarafi, nerede hata olursa sistem tasiyor. Pompa tikanirsa sisteme az su gidiyor ve sifoun calismasi duruyor. Sifon tikanirsa su birikiyor ve sistem tasiyor. Umarim yaptiklarim sayesinde sistem daha guvenli hale gelir.

Serayi baya bi duzene soktum, sistemi uzaktan da izleyebilmek icin bi kamera kurdum. Linki bi onceki yazimda ve ilk yazida mevcut. Havuzun cevresini tas ve kutuk parcalariyla duzenledim, daha dogal bi gorunum verdim. Havuzun dibine cinden getirttigim sahte cimleri ekledim, boylece larvalara saklanma alani olusturmus oldum. Seranin arkasina elektrik cektim, isiticiyi da oraya koydum.

Bu arada kerevitler surekli ciftlesiyor veya kur yapiyor. Umarim yavru yapmaya da baslarlar. Henuz disilerin yumurta yapip yapmadigina bakmadim cunku ciftlesme doneminde rahatsizlik vermek istemiyorum. Her canlinin ozel hayati olmali. Sanirim ciftlesme donemine ozgu bi durum ama erkekler baya kirmizi bi renge burunduler.

Bugun cektigim fotograflarla devam edelim. Sistemde yasanan aksilikler yuzunden bazi bitkilerin buyumesi yavasladi ama hala saglikli gorunuyorlar;

Name:  cilek.jpg
Views: 2356
Size:  49.7 KB
Cilek aquaponics sistemden en cok hoslanan bitki oldu. Baya bi cicek ve tomurcuklanma var.

Name:  lettuce.jpg
Views: 2095
Size:  47.4 KB
Bunlar da lollo rosso fideleri. Sisteme bugun bes kadar ekledim, onumuzdeki haftalarda neticeyi gorucez.

Name:  tarhun.jpg
Views: 1999
Size:  58.2 KB
Tarhun da halinden baya memnun, kok olusumu da saglikli. Sisteme en olumlu cevabi veren ikinci tur. Aquaponics in diger bir avantaji da organik icerigi sayesinde farkli bitkileri, ayni sistemde buyutebilmek.

Name:  bed_gen.jpg
Views: 2191
Size:  69.8 KB
Bitkilerin genel gorunusu. Unuttugum kahvemden de anlasilacagi gibi, hergun ilk isim uyanir uyanmaz kahvemi alip seraya gitmek.

Name:  genel.jpg
Views: 1935
Size:  70.6 KB
Son olarak sistemin son halinin genel gorunusu.

flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön