Merhabalar
Sn. Ermana bir yazısında fungusit olarak
Bellis attığını belirtmiş ve çok faydalı olduğunu ifade etmiş.
Ben açıkçası bu ifadelere temkinli yaklaşılması gerektiğini düşünüyorum. Zira:
- Bellis Ceviz'deki herhangi bir hastalığa karşı ruhsatlı değil. (Ruhsatlı olduğu hastalıklar yukarıda bağlantısını verdiğim broşürde belirtilmiş)
- Uluslararası literatürde de Bellis'in etken maddesinin Antraknoz ve/veya Ceviz Yanıklığına sebep olan mantar ve bakteriyel hastalıklara etken olduğuna dair bir çalışma yok.
- Bunların ötesinde özel bir ilaç adı vermek bence doğru değil. Etken madde konuşabiliriz, ama çiftçimiz ilaçlamayı kulaktan dolma bilgilerle yaptığından sosyal medyaya yazdığınız böyle bir ifade çok kısa zamanda yaygınlaşabilir.
Ülkemizde ceviz için ruhsatlı ilaçlar bellidir. Yurt dışında ruhsat çalışmasını bitirmiş, ama Türkiye'de henüz Tarım Bakanlığı'nın listesine girmediği için ürün etiketinin üzerine resmi olarak "cevizde etkilidir" yazamayan ilaçların da varlığını daha önceki yazılarımda belirtmiştim.
Dolayısı ile etkinliği üzerinde akademik çalışma bulunmayan ilaçların cevizde kullanılmasından kaçınılmasını tavsiye ediyorum.
(Tabi daha da ötesinde, her şeyin öncesinde gereksiz yere fungusit kullanımından kaçınılmasını da ayrıca tavsiye ediyorum)
Saygılar
Çamtepe