Gecen sene sonbaharda bir musterimiz, tohum katalogumuzda one cikarmak isteyebilecegimiz birkac ilginc domatesin tohumlarindan hediye olarak gondermisti. Tohumlarin icinde amator uretim sonucu ortaya cikmis cesitler ve varyasyonlariyla cok nadir cesitler de vardi. Onun ustune denemek istedigim tohumlari da ekleyip sonbahar domateslerini oylece yetistirmistim. Onemli oldugunu dusunduklerimi gostereyim:
Musterimizden gelen cesitler:
Texwine (amator uretim)
Muthis bir cesit. Asidite/seker orani cok iyi. Meyvelerin tamami 0.5-1 kg arasinda degiskenlik gosterdi. Hem meyve agirligi bakimindan hem de meyve sayisi bakimindan verim cok iyiydi.
Daha once denemek isteyip firsat bulamadigim bir Brandywine kultivari:
Cowlick's Brandywine.
Lezzet cok yukarlarda. Uretime gec gecen ama kesinlikle beklemesi degen bir cesit. Hatri sayilir miktarda meyve dokup verim birden sonlaniyor.
Tohumunu temin edip denediklerim:
Cherokee Purple (Patates yaprakli kultivar). Cherokee Purple'in cok az bilinen bir kultivari. Bir amator ureticinin cok taze olmayan bir stogundan cok az sayida cimlenen bitkilerden tohumunu cogalttim. Verim, normal yaprakli Cherokee Purple'dan daha iyi. Lezzet cok iyi.
1884 Purple. Bu cok iyi bir cesit. Hem en erken meyve doken cesitti hem de lezzet/meyve boyu/verim acisindan cok tatmin edici sonuclar verdi. 0.5 kg'a varan meyveler de verdi ama genel olarak orta boy meyveli diyebiliriz.
Vorlon. Bu cesit, Cherokee Purple ile Pruden's Purple hibritlenerek elde edilmis (simdi durayli); patates yaprakli, iri meyveli, yuksek verimli, oldukca iyi lezzete sahip bir cesit. Pazarda/restorana satmak icin birkac fideyle listeye almayi dusunuyorum.
Burada bir not duseyim: Pruden's Purple, ulkenin kuzeyinde hastalik dayanimi/erkencilik/lezzet acisindan cokca tercih edilen bir cesittir. Onumuzdeki sonbaharda bu cesidi de kataloga cikarmak icin uretime alacagim.