Üstteki yazıya ekleme yapmak isterim; kıştan üzerine ağaç kabuğu (çam) örttüğüm yer ile hemen yanındaki toprak arasında çok belirgin fark var. Ayrık otları olan yerlerde otların gelişimleri daha yavaş olmuş, toprağın çapası-dikimi daha kolay, ot sadece kabukların seyrek kaldığı yerlerde var.
Gelelim dün (19.04.2015) yapılanların devamına:
Sarımsaklar çapalandı, otları yolunda yanlışlıkla bir-iki tanesi koparıldı. Nimetin ziraatini yapmalı sırf. Ekimi-bakımı kolay, hastalığı yok.
Tırnak çiçeğinden kalan yedi-sekiz kök (onlarda çok iştahlı değil) cevizin altına dikildi. Geçen sene bir arkadaştan aldığımız bir kök epey kol atmıştı. Bunlarda gelişirse mor çiçeklerini gösterirler. Geçen seneden kalan don-kar derken yaşam belirtisi göstermediği için yolundu. Bu sene duruma göre üzerini örterek koruma altına alınabilir. "Cevizin altında bir şey olmaz" derler, çok fazla da ışık alamayacağına göre aslında evdeki kendi üretimim aubrietaları mı dikseydim acaba?
Malzemesi kucağıma düşünce kompost yapımına erken başladım. Cuma günü baktım çalıştığım yerin yan tarafındaki bahçenin çimlerini kesiyorlar. Arabamın bağajında sürekli taşıdığım çuvalı verdim çöpe atacaklarına benim çuvalı doldurdular. Traktörün başındaki sordu ne yapacaksınız diye, gübre yapacağım deyince tarla yakınsa hepsini boşaltayım bahçeye dedi.

Marangoz arkadaşın yanına gidiyorum ayda iki kez 'iş güvenliği' ziyaretleri için. Gittiğimde sırf talaş (kimyasal madde karışmamış) bulursam atıyorum bagaja. Resimdeki geçen seneden kalma olduğu için işlenmiş talaşta mevcut.
Bir kat çimen bir kat talaş az da toprak serpiyorum aralarına. Soldaki üstü örtülü olan iki hafta önce hazırlanmıştı.