View Single Post
Eski 02-08-2007, 10:16   #45
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
PEMBE DOMATES

Özellikleri:
* Erkenci yarı sırık bir domates çeşididir.
* Erken ilkbahar ve ilkbahar sera ve saha üretimine uygundur.
*Çeşidin toprak seçiciliği yoktur ve adaptasyon kabiliyeti yüksektir.
* Meyve 300 - 500 gr ağırlığında ince kabuklu ve meyve dış görünüşü itibariyle yıldız şeklinde dilimlidir.
* Meyve yumuşak, kaliteli ve raf ömrü kısa nakliyeye dayanıksızdır.
* Meyve rengi kırmızıya yakın pembedir.
* Dekara verim 6-8 ton civarıdır.
* Hastalıklara hassastır.
* Standart sofralık domatesler içerisinde en erkenci domates çeşididir.



Bu bitkiyle ilgilenen o kadar çok insanımız var ki hem domatesin çeşidine hem de bu bitkiye gönül verenlere saygı duymamak elde değil.

Dizilerimize konu olmuş bu domatesin her geçen gün meraklısı artıyor. Bursa’da bile yıllarca bu domatesi yaygınlaştıran ve emek veren o kadar kişi var ki. Malumunuz üzere pembe domates kardeşliği olarak internette pembe domates ağı bile var. Şahsen yakın çevremde Bulgaristan göçmenleri ve meraklıları kendileri arasında bu domatesi koruyup kolluyorlar. Hatta her yıl Bulgaristan’dan gen bile tazeleyen insanlar var. Bursa’da İnegöl ve Fidyekızık mahallesinde bu domates meraklıları tarafından yetiştiriliyor. Şu anda bile benim farklı yerlerden tohum almak üzere dikim yaptığım 4 çeşit pembe domates var, göreceğiz.

Aslında bu domatesin aslı marmande ismindeki domates çeşididir. Marmande, süper marmande, yıldız, pembe domates namiyle biliniyor ancak çokda fazla varyeteleri var. Aslının nereye ait olduğuna dair bir bilgiye ulaşmak zor ancak Güney Amerika kökenli olabileceği konusunda fısıltılar duyduğumu söyleyebilirim. Yerli diye bilinmesine rağmen yerli bir domates çeşidimiz değil. Geçmiş yıllarda İspanya’dan ve Fransa’dan özellikle talep çokluğunda getirtilerek hem dilimlilik anlamında çeşitliliği artmış hem de ihtiyaç karşılanmıştır. Ege bölgesinde özellikle de Fethiye yöresinde 70’li yıllarda hibrit domatesler kullanılmaya başlamadan önce yaygın olarak ekimi yapılırmış. Yine bu yörede yıldız domates diye biliniyor. Dünyanın her yerinde yetiştiriciliği yapılıyor ancak sofralık özellikleri nedeniyle ev bahçelerinde daha çok tutuluyor.

Yetiştirmesi diğer domateslerin yetiştirilmesiyle aynıdır. Sadece yarı sık bir çeşit olması nedeniyle kuvvetli bir sırık etrafında sırığa sardırmak gerekiyor iyi koltuk budaması yaparak tek gövde sırığa sardırılabileceği gibi koltuklar bırakılarak güçlü bitki yapısıyla yine sırığa tutunması sağlanmalıdır aksi taktide bitki uzun sürgünler nedeniyle kırılır ve yere serili durumda gelişir.

Bu domates elinde olanlar tohum almak istediklerinde meyve şekli beğendiğimiz çeşit özelliğinde olan domatesleri hasat etmesinler dalında bıraksınlar. İyice olgunlaştıktan sonra meyveyi koparıp bir kaşıkla çekirdek evinden tohumları etli kısımla çıkarıp bir gün kurutsunlar. Ertesi gün ovalayarak bu etli kısmı ezsinler ve ince kevgirden su altında geçirerek etki kısmın ayrılmasını sağlasınlar. Aşırı sıcak olmayan bir yerde gölgede veya güneşte kurutsunlar ve iyice kuruyunca serin bir yerde ekim zamanına kadar tohumları muhafaza etsinler.

Dergide Yayınlanan Pembe Domates Yazım

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön