View Single Post
Eski 17-04-2015, 07:12   #7450
Güler
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Merhaba sevgili Sudenur, seni tekrar aramızda görmek çok güzel, mutlu oldum.

Sevgili Sudenur, sorun hakkında ziraatçi arkadaşlar sana daha doğru cevap vereceklerdir mutlaka ama ben bahçemde kendi bitkilerime tatbik ettiğimi paylaşayım sesinle.

Önce dışarıda hava sıcaklığı 16-17 derece olunca bitkilerini çıkarmanı öneririm.
Kışa girerken sardunyalarında budama yapıyor musun? Ben genelde yapmam çok şekilsiz olmuşlarsa nisan ayında saksı değişimi esnasında yapıyordum ama bu sene hepsi limonlukta oldukları halde dondukları için yeni bitkiler ediniyorum.

Eğer bitkin iki-üç yaşından büyükse zaten saksı değişimi yapmak zorundasın. Bitkiyi saksıdan çıkartırken edebildiğin kadar toprağını muhafaza et, elinle eski toprağı biraz sağından solundan ufala ve çok uzamış kökleri temizle, bir bahar temizliği olsun..

Benim saksılarım çok büyük olduğu için genelde zararlılar köklerin sardığı-kalıp haline getirdikleri toprak alanda değil de saksı içindeki fazla toprakta bulunur.

Senin yerinde olsam bitkiyi toprağı ile saksıdan tamamen çıkartır, kök yapılarını kontrol eder, yeni saksı içine veya eski saksıya ekeceksem-saksı büyültmesi yapmayacaksam, eski saksı içini güzelce fırçalar-yıkar taze hazırladığım temiz toprakla doldurur, kök kısımlarından biraz eski toprağı ufalar ve yeni yerine yerleştirdikten sonra iyice temiz toprak takviyesi yapardım.

Bitki eski saksı içindeki topraktaki bütün vitamini kullanmıştır, yeni vitaminli toprağa ihtiyaç duyar. Toprak içindeki vitaminlerin çözümünü daha kolaylaştırmak, çabuklaştırmak adına saksı toprağına bir tatlı kaşığı kadar da leonardit ilave edersen daha da güzel olur.
Sende leonardit yoksa bana adresini gönder sana bir miktar göndereyim, biz bunları çuvalla aldığımız için bol miktarda var bende.

Daha sonra can suyunu da verirsin. Pek çok yerde okuyorum "sardunyalar suyu ve bol güneşi çok sever" diye, ben buna katılmıyorum. Sardunya saksılarının toprağı kurudukça su verilmeli. Bütün gün güneş alan yerde de pek güzel olmuyor. Günde 4-5 saat güneş alsın yeter.

Umarım sana yardımcı olabilmişimdir sevgili Sudenur.

(Eğer böyle yapamıyorsan, sezon içinde iki defa insektisit karıştırılmış suyu hafifçe saksı toprağına da döksen çare olabilir diye düşünüyorum ama ben denemedim. Ben saksı toprağının hazırlanma safhasında toprağa bazen dipterex veya gusation karıştırıyorum, karıncaların gelmesini önlüyor.)

Düzenleyen Güler : 17-04-2015 saat 08:26
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön