Sevgili
aleydi'nin dikkatine
Sevgili aleydi çok işim olmasına rağmen hiç üşenmeden bu fotoğrafları sizin için çektim.
Bu gün bir sardunya saksının hazırlığını yaptım.
Balkonumda sardunyalar için kullandığım saksılar 508-509 numara. Yükseklikleri 45cm, çapları 47cm, 47 litre toprak almakta.
Ben bunlara 3 tane sardunya dikiyorum. Balkondan aşağıya doğru sarksın diye öne bir veya iki tane sakız, arkaya kısma doğru da yine aynı renkte normal bir sardunya. Saksı içindeki üç sardunya da aynı renkte oluyor.
Öndeki sakız aşağıya doğru sarkarken arkadaki normal sardunya da yükseliyor. Böylelikle o saksı dolu dolu bir görüntü sergiliyor.
Bu saksıyı kırmızı yaptıysan, diğerini yine üç tane beyaz, başka birini de pembe olarak hazırlıyorum.
Saksılar büyük, toprak da dolunca alttaki tabaklarda biriken suyu boşaltırken çok zorlandığımdan kendimce bir yol buldum, saksı içindeki toprak miktarını azalttım, böylelikle sardunyaların kökleri de çok derinlere doğru gidemedikleri için daha çabuk çiçeklenmeye dönüyorlar. Aksi durumda köke çalışacakları için çiçeklenme az oluyor.
Saksının yüksekliği 45 cm dedim ya, saksı içine yuvarlak kestiğim bir poliüretan koyuyorum. Bu durumda saksıya koyduğum toprak sanki yükseklikten 15-20 cm kadar daha az oluyor. Yani alt kısım boş olduğundan saksı daha hafif oluyor, kaldırmakta zorlanmıyorum. Daire şeklinde kestiğim poliüretan üzerine suyun alta sızması için kurşun kalem kalınlığında 10 tane kadar delik açıyorum.
Daha sonra 1/3 oranında hazırladığım içine biraz perlit, 3x15 gübre koyduğum temiz toprağı doldurup bitkilerimi dikiyorum.
Saksı içinden çıkan vitaminsiz toprağı daha sonra başka yerlerde değerlendiriyorum.
İçinden çıkan toprak hem kalitesiz oluyor hem de içinde zararlılar oluyor.
Bugün bütün bitkileri donmuş olan bir sardunya saksısını temizledim. Toprağı boşaltırken içinden 7 tane menas çıktı, onları görünce bu detaylı mesajı sizin için hazırlamaya karar verdim. Bu menaslar bir zararlının geçen sene saksıya bıraktığı larvalardan oluştular sanırım. Saksı içindeki bitki köklerini yiyerek bitkiye büyük zarar verirler, o yüzden siz de zaman zaman saksınızı boşaltıp, kontrol edin.
45 x 47 ebadındaki saksı ve içinden çıkan eski kalitesiz toprak