View Single Post
Eski 14-04-2015, 21:30   #109
Muda
Ağaç Dostu

Muda's Avatar

Giriş Tarihi: 12-02-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster

Osmanlı Çileği

Eklenti 546742

Nihayet... Ates karincalarindan firsat kalirsa bol bol tohum alinip cogaltilmasi icin ANATOHUM Projesi gonullulerine gonderilecek.

Bilye Kekik

Eklenti 546743

Bu cesitle ilgili bilgiye ihtiyacim var. Izmir'e ait oldugu soylenerek bana gonderilmisti. Diger kekiklerden farkli tipik bir ozelligi hakkinda, cesidi dogrulatmak icin isime yarayacak bir bilgisi olan varsa bilmek isterim. Aromasinin muhtesem oldugunu soyleyebilirim.
Osmanlı çileği olduğu söylenen çilekten bir tanıdıktan alıp dikmiştim. Geçtiğimiz yıl ilkbaharda dikince çileklerini yiyememiştik. Bu yıl muhtemelen ne olduklarını görüp yiyebileceğiz. Kökleri küçük. Ancak çim yerine dikilse olur. Bir yıl içinde bulundukları sahayı tamamen kapladılar. Tohum yerine çilek fidesi gönderilebilecek hale gelecekler muhtemelen.

Bilya kekik genellikle İzmir yöresinden gelmekte. Muhtemelen doğal ortamından kesilerek bağ yapılarak satılmakta. İşin ilginç tarafı aynı kekik Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinin dağlarında bulunduğu bana bir arkadaşım tarafından başka tıbbi bitkiler ile birlikte getirilmişti. Buradaki bir çiçekçiye bir miktar üretim yapıp yurt dışına satan Kütahya'dan bir tanıdıkları tarafından getirildiği söylendi.Onlar da bunları saksılayıp satıyorlardı. Geçtiğimiz yıl satın alarak benim dağbağa iki tane dikmiştim. Tıbbi bitki ticareti yapan ve bunları gören kişi İzmir'de olanlarla bunların aynı olduğunu bir yıl sonra yerine alışınca çok büyüyeceklerini söylemişti. Bu yıl çiçekçide kalanlardan biraz iyi gibi olanlarından aldım. Bakalım söylediği gibi büyüyecekler mi.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön