Tohumları ekmek için kullanacağım kutu-viyol için eski yaşadığım sorunları hatırlayarak Tohumları viyol içinde ekmenin daha uygun olduğunu gördüm. Daha önce kapaklı şeffaf kaplar içinde ektiğim tohumları şaşırtırken fidenin köküne zarar verdiğimi düşündüğüm için viyol tercih ettim. Viyol içine ekilen tohumları tünel sera içinde muhafaza ediyorum.
Tohum çimlendirme harcı olarak cocopeat, yerli torf, ithal torf ve solucan gübresi kullandım.
Bazı dostların tohum çimlendirme harcında hiç gübre kullanmadıklarını biliyorum. Edindiğim tecrübelere göre tohum çimlendirirken besin içermeyen bir ortam kullanıldığında tohumlar kendilerinde saklı enerjiyle çimleniyorlar ama büyüme başladığında besin ihtiyacı karşılanamadığı için çok cılız kalıyorlar.
Bu durumun önüne geçmek için bazı dostlar şaşırtma yapmak zorunda kalıyorlar yani besin içeren başka bir ortama bitkiyi dikiyorlar. Ama iyi gelişemeyen bir bitkiyi şaşırtma yaparken kaybetme ihtimalimiz yükseliyor. Bu durumun önüne geçmek için ben solucan gübresi kullanıyorum. Çünkü solucan gübresi tohumdan çıkmış tazecik filize zarar vermez. Solucan gübresinin temin edilemediği durumlarda Keçi gübresi de kullanılabilir. Ama iyi fermente olduğu şüpheli diğer gübrelerin kullanılması yarar yerine zarar verebilir.
|